Καιρίδης: Δεν θα αφήσουμε το μεταναστευτικό στα χέρια της ακροδεξιάς

«Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή πολιτική» σημείωσε σε σημερινή συνέντευξή του για το μεταναστευτικό ζήτημα ο νέος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης.

Ειδικότερα, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, ο κ. Καιρίδης τόνισε αρχικά ότι «η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να πρωταγωνιστήσει στη διαμόρφωση ενός κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου. Δεύτερον, χρειάζεται να προστατεύσουμε την εικόνα της χώρας προς το εξωτερικό, διότι είναι

μέρος της ευρύτερης διπλωματικής μας προσπάθειας. Τρίτον, να επιμείνουμε στην καλή φύλαξη των συνόρων σε μια πολιτική, όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός, αυστηρή αλλά δίκαιη».

Συνεχίζοντας, ο ίδιος τόνισε ότι «θα ολοκληρωθεί ο φράχτης, αυτό είναι προεκλογική δέσμευση και θα συνεχίσουμε σε αυτή τη γραμμή». «Από εκεί και πέρα χρειαζόμαστε και τη νόμιμη μετανάστευση. Εμείς ψηφίσαμε έναν κώδικα στην προηγούμενη θητεία, πρέπει τώρα να εφαρμόσουμε με προεδρικά διατάγματα τις ρυθμίσεις του. Είναι λοιπόν ένα σύνθετο πρόβλημα το άσυλο, η παράνομη μετανάστευση, η νόμιμη μετανάστευση, η ευρωπαϊκή διάσταση, η διεθνής εικόνα της χώρας. Έχουν γίνει πάρα πολλά τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Έχουμε ακόμα πολλά. Είναι το μεγάλο ζήτημα η μετανάστευση, η μεγάλη πρόκληση, η οποία έχει και τη διάσταση να είναι εξαιρετικά πολιτικά φορτισμένη και επιρρεπής στην εκμετάλλευση από τους λαϊκιστές των άκρων» προσέθεσε ο κ. Καιρίδης.

Για το ναυάγιο στην Πύλο

Αναφερόμενος στην τραγωδία του ναυαγίου στην Πύλο, επισήμανε ότι «η έρευνα συνεχίζεται και θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε τα πορίσματά της».

Σε κάθε περίπτωση, αυτή η τραγωδία είναι ένα πρόσθετο κίνητρο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο διότι συντάραξε την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, για να ξαναδούμε τα ζητήματα και να φέρουμε και τους βόρειους μακριά από τον εφησυχασμό, ένα και την υποκρισία, δύο, διότι πολύ εύκολα κουνάνε το δάχτυλο στα βόρεια, ενώ την ίδια ώρα δεν δέχονται ούτε ένα ασυνόδευτο, τόνισε.

«Θυμάστε την προσπάθεια τη μεγάλη του Κυριάκου Μητσοτάκη μόλις είχε αναλάβει το 2019, μιλούσαμε τότε για 4.000 ασυνόδευτα και οι Βόρειοι οι οποίοι είναι ανθρωπιστές από τη μια, δεν πήραν ούτε ένα. Όχι όλοι οι Βόρειοι, κάποιοι από τους Βόρειους. Άρα εδώ χρειάζεται μία δυνατή φωνή η οποία θα φέρνει όλους προ των ευθυνών τους» συμπλήρωσε ο κ. Καιρίδης.

Για τους στόχους της νέας κυβέρνησης

Μιλώντας συνολικά για τη νέα κυβέρνηση και τους στόχους της, ο Υπουργός τόνισε πως «το βασικό στο οποίο εν τέλει και θα αναμετρηθούμε και θα μετρηθούμε στο τέλος της τετραετίας, είναι να βελτιώσουμε το βιοτικό επίπεδο του Έλληνα, να ανεβάσουμε μισθούς και συντάξεις».

«Αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα, περίπλοκο στοίχημα. Δεν διατάσσεται. Δεν νομοθετείται». «Προϋποθέτει αύξηση της παραγωγικότητας, προσέλκυση επενδύσεων, όλα τα δύσκολα δηλαδή στην οικονομία. Το δεύτερο είναι η υγεία, που μας έχει στενοχωρήσει. Θέλει πολύ μεγάλη προσπάθεια, κάναμε πολύ έργο την προηγούμενη τετραετία, αλλά είναι προφανές ότι όπως όλα τα συστήματα υγείας σε όλη την Ευρώπη βρίσκονται υπό πίεση για μια σειρά από λόγους, πρέπει να επενδύσουμε δυναμικά σε αυτόν τον τομέα, στο εθνικό σύστημα, στη δημόσια υγεία. Το τρίτο είναι οι μεγάλες αλλαγές στο Δημόσιο. Είδατε τον κ. Φλωρίδη στη Δικαιοσύνη, σηματοδοτεί ακριβώς αυτή τη διάθεση ανατροπών, ρήξεων και μεταρρυθμίσεων που χρειαζόμαστε καταρχάς για να έχουμε γρήγορη απονομή και συνολικά για την αξιολόγηση από την παιδεία μέχρι σε όλο τον δημόσιο τομέα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καιρίδης.

ΚαιρίδηςμεταναστευτικόΕΛΛΑΔΑΤΟΥΡΚΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα