Ιταλία: Πώς η μαφία μπορεί να επωφεληθεί από τον κορονοϊό

Καθώς η Ιταλία θρηνεί χιλιάδες νεκρούς από τον κορονοϊό και οι επιζώντες προετοιμάζονται για μια ζωή σε μια οικονομική «έρημο», μία πτυχή της ιταλικής κοινωνίας φαίνεται να έχει μεγάλο κέρδος: το οργανωμένο έγκλημα.

Πάνω από 10.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ιταλία από τον φονικό ιό μέχρι σήμερα, γεγονός που έχει αναγκάσει τη χώρα να προβεί σε lockdown, «γονατίζοντας» έτσι την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Η Economist

Intelligence Unit ανέφερε την περασμένη Πέμπτη πως αναμένει το ΑΕΠ της Ιταλίας να συρρικνωθεί κατά 7% το 2020. Ιταλοί εμπειρογνώμονες λένε ότι περίπου το 65% των ιταλικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων κινδυνεύουν με πτώχευση.

Το γεγονός αυτό δεν μπορεί παρά να ευχαριστεί την Μαφία της χώρας, που χρησιμοποιεί εκβιασμούς και τοκογλυφίες, για να καταβροχθίσουν τις ταλαιπωρημένες επιχειρήσεις. «Η ιταλική μαφία μπορεί να μετατρέψει τις απειλές σε ευκαιρίες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο ανώτατος κυβερνητικός ερευνητής κατά της μαφίας, Giuseppe Governale.

«Από την ιστορική Cosa Nostra στη Σικελία, μέχρι την εξαιρετικά ισχυρή Ndrangheta στην Καλαβρία και την Camorra στην Νάπολη, οι ιταλικές μαφίες βρέθηκαν αρχικά με την πλάτη στον τοίχο εξαιτίας του ιού, αλλά τώρα οργανώνονται», ανέφερε ο Governale.

Με τους δικούς τους όρους

«Απλά κοιτάξτε το χαρτοφυλάκιο των μαφιών για να δείτε πόσα μπορούν να κερδίσουν από την πανδημία», ανέφερε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Repubblica ο Ιταλός συγγραφέας, Roberto Saviano, ο οποίος τάσσεται φανερά κατά της μαφίας.

«Πού έχουν επενδύσει τις τελευταίες δεκαετίες; Εταιρείες πολλαπλών υπηρεσιών (κυλικεία, καθαρισμός, απολύμανση), ανακύκλωση αποβλήτων, μεταφορές, γραφεία τελετών, διανομή πετρελαίου και τροφίμων. Έτσι βγάζουν τα χρήματα», τονίζει ο Saviano.

«Οι μαφίες γνωρίζουν τι έχετε και τι θα χρειαστείτε, το δίνουν και θα το δώσουν με τους δικούς τους όρους» ανέφερε ο Saviano, κάνοντας νύξη στην τελευταία μεγάλη επιδημία στην Ιταλία, την επιδημία χολέρας του 1884 στη Νάπολη, η οποία σκότωσε περισσότερους από τους μισούς κατοίκους της πόλης.

Υπενθυμίζεται ότι τότε η κυβέρνηση κατέβαλε τεράστια ποσά για ένα καθαρισμό – ποσά τα οποία πήγαν κατευθείαν στις τσέπες της Camorra. Η μαφία «προγραμματίζει ήδη προσεκτικά το μέλλον, όταν η οικονομία θα αρχίσει να ανοικοδομείται», δήλωσε ο Governale, ο οποίος είναι επικεφαλής της ιταλικής διεύθυνσης διερεύνησης κατά της Μαφίας (DIA).

«Θα υπάρξουν πολλά χρήματα τριγύρω». Ο Governale δήλωσε ακόμη ότι η ομάδα του προετοιμάζει ένα σχέδιο για την καταπολέμηση της παρείσφησης της μαφίας. «Θα ψάξουν για κενά στο σύστημα. Θα πρέπει να κρατήσουμε τα μάτια ανοιχτά για... ύποπτες επιχειρήσεις και για τη δημιουργία νέων “εικονικών” εταιρειών».

Από την πλευρά του, ο Giuseppe Pignatone, πρώην κυνηγός μαφιόζων στο Reggio Calabria, δήλωσε ότι η επιδημία «θα καταστήσει αναπόφευκτα δυσκολότερη την εργασία του δικαστικού σώματος τις επόμενες εβδομάδες και χρόνια» κι αυτό διότι οι δίκες εκατοντάδων κατηγορουμένων έχουν σταματήσει.

Πραγματικός κίνδυνος

Η ανακατανομή των πόρων της αστυνομίας κατά τη διάρκεια της κρίσης θα μπορούσε επίσης να συμβάλει στην άνθηση της μαφίας, καθώς οι αξιωματικοί «που έχουν ήδη επιβαρυνθεί με νέους ρόλους, ίσως αντιμετωπίσουν προβλήματα με τη δημόσια τάξη», ανέφερε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Stampa, η μυστική υπηρεσία της Ιταλίας προειδοποίησε την κυβέρνηση για ενδεχόμενες ταραχές στη νότια Ιταλία -υπό την αιγίδα των οργανωμένων εγκληματικών ομάδων- εάν το επίκεντρο του κορονοϊού μετακινηθεί από τον βορρά προς το νότο.

Οι συμμορίτες, σύμφωνα με ορισμένους εμπειρογνώμονες του εγκλήματος, έχουν ενορχηστρώσει εξέγερσεις στις φυλακές σε όλη τη χώρα από την έναρξη της πανδημίας, με τους κρατούμενους να ανησυχούν ότι θα νοσήσουν στις υπερπλήρεις εγκαταστάσεις, αιτούμενοι πρόωρη απελευθέρωση.

Το ανησυχητικό είναι ότι το αίτημα ορισμένων κρατουμένων με μικρότερες ποινές έχει ήδη γίνει δεκτό, όπως δήλωσε στο AFP ο Nicola Gratteri, επικεφαλής εισαγγελέας για την Ndrangheta, το οχυρό της Καλαβρίας.

Η ομάδα υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Antigone δήλωσε ότι πάνω από 2.500 αιχμάλωτοι είχαν απελευθερωθεί από τις 29 Φεβρουαρίου για την αποσυμφόρηση του υπερπληθυσμού.

«Άνθρωποι που συνδέονται με την Ndrangheta έχουν ήδη απελευθερωθεί και τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό», είπε ο Gratteri και συμπλήρωσε: «Αυτό αποτελεί τον πραγματικό κίνδυνο».

ιταλική μαφίακορονοιόςΧολέραΑΕΠECONOMIST INTELLIGENCE UNITCosa NostraΣικελία
Keywords
Τυχαία Θέματα