Ιστορική στιγμή: Η Ελλάδα εκλέγει την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο Δημοκρατίας

Την εκλογή της πρώτης γυναίκας Προέδρου της ελληνικής Δημοκρατίας θα επικυρώσει το πρωί της Τετάρτης η Ολομέλεια της Βουλής σε μία ιστορική συνεδρίαση.

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα υπερψηφίσουν την υποψηφιότητα της κας. Αικατερίνης Σακελλαροπούλου και μένει το τυπικό της διαδικασίας. Όπως εύστοχα και με χιούμορ σχολίασε σε πρόσφατο σκίτσο του και ο ΚΥΡ. «Habemus

Papissa» ήδη… Έχουμε δηλαδή ουσιαστικά νέα Πρόεδρο απλώς απομένει και τυπικά η επίσημη εκλογή της από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Οι εκπρόσωποι του ελληνικού λαού αναμένεται να δώσουν στην Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ισχυρή πλειοψηφία, καθώς εκτός απροόπτου, θα εκλεγεί με τουλάχιστον 265 ψήφους. Υπενθυμίζεται πως για εκλογή με την πρώτη ψηφοφορία χρειάζεται 200 ψήφους.

Θα υπάρξουν εκπλήξεις;

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ προσέρχονται με ξεκάθαρη γραμμή από την ηγεσία τους στην ψηφοφορία. Θα ψηφίσουν «ναι» και δύσκολα θα υπάρξουν διαρροές. Επί της ουσίας μόνο από τη μεριά της ΝΔ υπάρχουν μικρές αντιρρήσεις, όπως αυτή του κ. Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος δήλωσε ότι δεν είναι πεπεισμένος αν η κα. Σακελλαροπούλου είναι η κατάλληλη επιλογή.

«Καραμανλικός» βλέπετε και ίσως πικράθηκε από την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά λογικά θα ψηφίσει τελικά «ναι». Αυτό θα έκανε και ο Αντώνης Σαμαράς, αν βέβαια βρισκόταν στην Ελλάδα. Ο πρώην Πρωθυπουργός θα βρίσκεται στις ΗΠΑ και δεν θα έχει τη δυνατότητα φυσικά να πάει στη Βουλή.

Αριθμός 165- Δεν σπάει το ρεκόρ

Με τη δικαιολογημένη απουσία του Αντώνη Σαμαρά, οι ψήφοι που θα συγκεντρώσει η κα. Σακελλαροπούλου θα είναι εκτός απροόπτου 265 και όχι 266 όπως αρχικά υπολογιζόταν.

Είναι πάντως μία καλή πλειοψηφία. Δεν συνιστά, ωστόσο, ρεκόρ. Αυτό θα το διατηρήσει ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας που είχε εκλεγεί με 279 ψήφους το 2005. Επίσης, επίδοση καλύτερη από της κας. Σακελλαροπούλου είχε ο Κωστής Στεφανόπουλος το 2000 είχε εκλεγεί με 269 ψήφους.

Να σημειώσουμε τέλος πως με την επιλογή της κας. Σακελλαροπούλου συμφωνεί και η πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB οι Έλληνες πολίτες «ψηφίζουν» Σακελλαροπούλου με ποσοστό 55%.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

ΕΛΛΑΔΑΠρόεδρος της ΔημοκρατίαςΝΔΣΥΡΙΖΑΚΙΝΑΛΑικατερίνη Σακελλαροπούλου
Keywords
Τυχαία Θέματα