Ιστορικές οι αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες το 2022

Με τον ταχύτερο ρυθμό και τη μεγαλύτερη κλίμακα των τελευταίων δύο δεκαετιών αύξησαν το 2022 οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες τα επιτόκια, στην προσπάθειά τους να καταπολεμήσουν τις πληθωριστικές πιέσεις.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι κεντρικές τράπεζες που εποπτεύουν τα 10 νομίσματα με τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα στον πλανήτη

προχώρησαν σε αυξήσεις επιτοκίων της τάξης των 2.700 μονάδων βάσης σε 54 συνεδριάσεις στη διάρκεια του τελευταίου έτους.

Όλες οι κεντρικές τράπεζες, εξαιρουμένης της Ιαπωνίας, αύξησαν τα επιτόκια τους τελευταίους δώδεκα μήνες, παρότι οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής στο Τόκιο αιφνιδίασαν τις αγορές τον Δεκέμβριο με την απόφασή τους να διευρύνουν το πλαίσιο διακύμανσης των ομολογιακών αποδόσεων, τροφοδοτώντας τις εικασίες ότι μια πραγματική αύξηση των επιτοκίων μπορεί να βρίσκεται στα άμεσα σχέδιά τους.

«Πρωταγωνίστρια» η Fed

Στο επίκεντρο της προσοχής βρέθηκε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, αφού αύξησε τα επιτόκιά της κατά 225 μονάδες βάσης στη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών.

«Όταν παρατηρείς την αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ, φαίνεται ότι πρόκειται για μία από τις πιο επιθετικές στη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών», αναφέρει ο Ντέιβιντ Χόνερ, επικεφαλής στο τμήμα αναδυόμενων της Bank of America Global Research.

Παράλληλα, ο ίδιος τονίζει ότι όταν η νομισματική πολιτική είναι τόσο αυστηρή, θα πρέπει να περιμένεις κάτι περισσότερο από μία απλή ύφεση.

Όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία του Reuters, οι επτά στις 10 κορυφαίες κεντρικές τράπεζες αύξησαν τα επιτόκια τον Δεκέμβριο. Οι Fed, ΕΚΤ, Τράπεζα της Αγγλίας, κεντρική τράπεζα Αυστραλίας, Νορβηγίας, Καναδά και Ελβετίας αύξησαν τα επιτόκιά τους κατά 300 μονάδες βάσης.

Μάλιστα, η κορύφωση παρατηρήθηκε τον Σεπτέμβριο, με αύξηση των επιτοκίων κατά 550 μονάδες βάσης.

Παράλληλα, πέντε στις 18 κεντρικές τράπεζες πραγματοποίησαν επιτοκιακές αυξήσεις της τάξης των 260 μονάδων βάσης τον Δεκέμβριο, λιγότερες σε σχέση με τις 400 μονάδες βάσης του Νοεμβρίου και τις 800 σε μηνιαία βάση τον Ιούλιο και τον Ιούνιο.

Η πλειοψηφία αυτών προήλθε από φορείς χάραξης πολιτικής στην Ασία, οι οποίοι υστερούν στον κύκλο σύσφιξης, της Λατινικής Αμερικής και της αναδυόμενης Ευρώπης. Οι κεντρικές τράπεζες στην Ινδονησία, την Ινδία και τις Φιλιππίνες αύξησαν τα επιτόκια, μαζί με την Κολομβία και το Μεξικό.

Τέλος, όπως διαβάζουμε στο δημοσίευμα του Reuters, οι κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων έχουν αυξήσει τα επιτόκια 93 φορές κατά 7.425 μονάδες βάσης στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, σχεδόν τρεις φορές περισσότερο από τις αυξήσεις των 2.745 μονάδων βάσης του 2021.

αυξήσειςεπιτόκιαΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα