Ισλανδία- Έκρηξη ηφαιστείου: Ατμοσφαιρική ρύπανση απειλεί το Ρέικιαβικ (video)

Η έκρηξη ηφαιστείου, η οποία ξέσπασε στη χερσόνησο Ρέικιανες της νοτιοδυτικής Ισλανδίας την Δευτέρα (18/12), έρχεται μετά από εβδομάδες έντονων σεισμών και δονήσεων. Η ατμοσφαιρική ρύπανση εξαιτίας της έκρηξης θα μπορούσε να πλήξει την πρωτεύουσα της Ισλανδίας, δήλωσε η μετεωρολογική υπηρεσία

της χώρας.

Οι αναθυμιάσεις θα μπορούσαν να φτάσουν στο Ρέικιαβικ μέχρι το βράδυ της Τρίτης ή το πρωί της Τετάρτης, ενώ περίπου 4.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν τον περασμένο μήνα από το Γκρίνταβικ, μια κωμόπολη που απειλείται από τη ροή λάβας.

Σύμφωνα με το BBC News, μια κάτοικος που ζει κοντά στο Γκρίνταβικ περιέγραψε «τρελές» και «τρομακτικές» τις σκηνές εκείνο το βράδυ και δήλωσε ότι μπορούσε ακόμη να δει το ηφαίστειο να εκρήγνυται την ερχόμενη Τρίτη.

Ταυτόχρονα, αξίζει να αναφερθεί ότι η έκρηξη είναι ορατή από το Ρέικιαβικ, το οποίο βρίσκεται περίπου 42 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Γκρίνταβικ.

Γι'αυτόν τον λόγο, η Ισλανδία έχει προετοιμαστεί για ηφαιστειακή δραστηριότητα εδώ και εβδομάδες. Από τα τέλη Οκτωβρίου, η περιοχή γύρω από το Ρέικιαβικ παρουσιάζει αύξηση της σεισμικής δραστηριότητας.

Συνήθεια οι εκρήξεις Ηφαιστείων...εξωφρενικό το συμβάν

Η Aoalheiour Halldorsdottir, η οποία ζει στο Sandgeroi - περίπου 20 χιλιόμετρα από το Grindavik - δήλωσε ότι είδε την έκρηξη από το σπίτι της.

«Ήταν τρελό να το βλέπω με τα ίδια μου τα μάτια. Είχαμε και στο παρελθόν εκρήξεις ηφαιστείων, αλλά αυτή ήταν η πρώτη φορά που φοβήθηκα πραγματικά», δήλωσε στο BBC News.

«Είμαστε συνηθισμένοι στα ηφαίστεια, αλλά αυτό ήταν εξωφρενικό».

Είπε ότι υπήρξε κάποιος "πανικός" το βράδυ της Δευτέρας και ότι αγόρασε επιπλέον προμήθειες νερού, αλλά ότι τα πράγματα είχαν επανέλθει σε μεγάλο βαθμό στην κανονικότητα την Τρίτη.

«Είμαι στη δουλειά τώρα και το βλέπω ακόμα. Μπορώ να δω τα φώτα στον ουρανό», σχολίασε.

Ο Χανς Βέρα εκκενώθηκε από το Γκρίνταβικ τον περασμένο μήνα, αλλά ήλπιζε πριν από την έκρηξη της Δευτέρας να επιστρέψει στο σπίτι του για τα Χριστούγεννα.

Όμως, ανέφερε: «Δεν βλέπω ότι στο μέλλον θα αφήσουν τους ανθρώπους να πλησιάσουν το Grindavik - οπότε είμαστε πάλι στο παιχνίδι της αναμονής».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισλανδίας, Bjarni Benediktsson, δήλωσε στο X, ότι «δεν υπάρχουν διαταραχές στις πτήσεις από και προς την Ισλανδία και οι διεθνείς διάδρομοι πτήσεων παραμένουν ανοιχτοί».

«Οι εκρήξεις της λάβας είναι αρκετά υψηλές, οπότε φαίνεται ότι πρόκειται για μια ισχυρή έκρηξη στην αρχή», είπε.

Εικόνες και βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν λάβα να εκρήγνυται από το ηφαίστειο μόλις μία ώρα μετά από σεισμικά γεγονότα.

Η αστυνομία έχει προειδοποιήσει τον κόσμο να μείνει μακριά από την περιοχή.

#Ισλανδία #ηφαίστειο #έκρηξη #ρύπανση
Keywords
Αναζητήσεις
islandia-atmosfairiki-rypansi-apeilei-to-reikiavik-meta-tin-ekrixi-ifaisteiou.htm
Τυχαία Θέματα