Ισχυρά κέρδη για το πετρέλαιο-Σε τροχιά ανόδου ο χρυσός

Με ισχυρά κέρδη για το πετρέλαιο έκλεισε η συνεδρίαση της Δευτέρας με την τιμή, για πρώτη φορά από τις αρχές Μαρτίου, να ξεπερνάει το «ψυχολογικό όριο» των 40 δολαρίων το βαρέλι.

Περαιτέρω άνοδος καταγράφεται σήμερα με την τιμή του αμερικανικού αργού να ενισχύεται κατά 0,70% αγγίζοντας τα 41,02 δολάρια το βαρέλι. Στο ίδιο μήκος κύματος και το Brent που παρουσιάζει αύξηση 0,75% στα 43,38 δολάρια το βαρέλι.

Η ανοδική πορεία του πετρελαίου

εν πολλοίς, οφείλεται στην αυξανόμενη ζήτηση που επιτάσσει η επανεκκίνηση της οικονομίας. Πράγματι και παρά το γεγονός πως στο μέτωπο της πανδημίας παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων διεθνώς, στις ΗΠΑ σε αρκετές Πολιτείες οι οικονομικές δραστηριότητες εξομαλύνονται.

Αν συνυπολογίσουμε και το θετικό κλίμα συνεργασίας και συμμόρφωσης που κατόρθωσε να εξασφαλίσει ο ΟΠΕΚ για τη μείωση της παραγωγής μεταξύ των χωρών μελών του, γίνεται αντιληπτό ότι ο «μαύρος χρυσός» θα εξακολουθήσει να σημειώνει κέρδη το επόμενο διάστημα. Επιφυλακτικοί πάντως εμφανίζονται οι επενδυτές για το πρόσφατο ράλι καθώς η κατάρρευση της ζήτησης τους προηγούμενους μήνες έχει οδηγήσει τα αποθέματα αργού σε επίπεδα ρεκόρ.

Με θετικό πρόσημο έκλεισε στη συνεδρίαση της Δευτέρας ο χρυσός, με το πολύτιμο μέταλλο να ανεβαίνει στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Απριλίου. Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού στις ΗΠΑ αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Goldman Sachs στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας το ράλι του πολύτιμου μετάλλου θα συνεχιστεί εν μέσω του φόβου υποτιμήσεων και της εξασθένησης του δολαρίου.

Στη σημερινή συνεδρίαση ο χρυσός παρουσιάζει αύξηση 0,23% με την τιμή να διαμορφώνεται στα 1.770,40 δολάρια ανά ουγγιά. Ανοδική εμφανίζεται η πορεία των υπόλοιπων μετάλλων με τον άργυρο να ανεβαίνει κατά 0,09% στα 17,950 δολάρια ανά μετρικό τόνο ενώ ο χαλκός πετυχαίνει ακόμα μεγαλύτερα κέρδη αφού με άνοδο 0,25% η τιμή διαμορφώνεται στα 2,658 δολάρια ο μετρικός τόνος.

Πτωτική από την άλλη παρουσιάζεται στη σημερινή συνεδρίαση η τάση τόσο για το φυσικό αέριο όσο και για το αμερικανικό σιτάρι. Το φυσικό αέριο με πτώση 1,27% διολισθαίνει στα 1,716 δολάρια ανά φυσική ατμόσφαιρα ενώ μικρότερη μείωση εμφανίζει το σιτάρι το οποίο με πτώση 0,10% πέφτει 483,50 δολάρια το μπουσέλ.

Keywords
Τυχαία Θέματα