Ήπιες διακυμάνσεις για το πετρέλαιο- «Σκαρφαλώνει» το φυσικό αέριο

Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα (20/6), προσπαθώντας να αντιστρέψουν τις απώλειες της περασμένης εβδομάδας, καθώς η αγορά εξισορρόπησε τη σύσφιξη των προμηθειών με τις ανησυχίες για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.

Οι τιμές του μπρεντ υποχώρησαν 7,3% την περασμένη εβδομάδα, στην πρώτη εβδομαδιαία πτώση τους σε πέντε εβδομάδες. Το αμερικανικό αργό έπεσε κατά 9,2% την περασμένη εβδομάδα, στην πρώτη πτώση σε οκτώ εβδομάδες.

«Η απότομη πτώση των τιμών

την Παρασκευή μπορεί να θεωρηθεί ως μια καθυστερημένη αντίδραση στις ανησυχίες για την ύφεση που έχουν ήδη επιβαρύνει τις τιμές άλλων εμπορευμάτων εδώ και αρκετό καιρό», δήλωσε ο αναλυτής της Commerzbank Κάρστεν Φριτς.

Αναλυτές και επενδυτές δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι μια ύφεση είναι πιο πιθανή αφού η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ενέκρινε την Τετάρτη τη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων σε περισσότερο από ένα τέταρτο του αιώνα για να ανακόψει την έκρηξη του πληθωρισμού.

Ακολούθησαν παρόμοιες αυστηρότερες προσεγγίσεις από την Τράπεζα της Αγγλίας και την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού μπρεντ άγγιξαν τα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου μήνα, αλλά ορισμένοι αναλυτές αναμένουν ότι η πτώση θα είναι βραχύβια.

Οι κυρώσεις της Δύσης μείωσαν την πρόσβαση σε πετρέλαιο από τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Ενώ οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας από τη Ρωσία τον Μάιο αυξήθηκαν κατά 55% από το προηγούμενο έτος σε επίπεδο ρεκόρ, εκτοπίζοντας τη Σαουδική Αραβία ως τον κορυφαίο προμηθευτή, οι ποσοστώσεις εξαγωγών της χώρας είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση των αποστολών πετρελαϊκών προϊόντων.

Οι αναλυτές αναμένουν περιορισμένες καλοκαιρινές αυξήσεις από τον OPEC+.

Η παραγωγή πετρελαίου της Λιβύης παρέμεινε ασταθής μετά τους αποκλεισμούς από ομάδες στα ανατολικά της χώρας, με την παραγωγή της πιο πρόσφατα να διαμορφώνεται σε 700.000 ημερησίως.

Ταυτόχρονα, οι προοπτικές ελάφρυνσης των ιρανικών κυρώσεων - η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των εξαγωγών αργού της χώρας – μειώνονται.

Πάντως, ο περιορισμένος εφοδιασμός μετριάστηκε από την απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, όπου η παραγωγή επίσης αυξάνεται.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,11% στα 108,11 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ πέφτει 0,20% στα 112,89 δολάρια το βαρέλι.

Άνοδος άνω του 5% για το φυσικό αέριο

Σημαντικά ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ανεβαίνουν 5,319% στα 124 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,05% στα 1.841,55 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι ανεβαίνει 0,25% στα 21,64 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός πέφτει 1% στα 3,9733 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,28% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0527 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά 0,19% στο 1,2247 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,12% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8596 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟαμερικανικό αργόΜΠΡΕΝΤΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟχρυσόςχαλκόςασήμιδολαριο
Keywords
Τυχαία Θέματα