ΗΠΑ: Σε ανοδική τροχιά λιανικές πωλήσεις, βιομηχανική παραγωγή, τιμές παραγωγού

Θετικά ήταν τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα (17/2) στις ΗΠΑ, με τις λιανικές πωλήσεις, τις τιμές παραγωγού και τη βιομηχανική παραγωγή να ενισχύονται.

Αναφορικά με το λιανεμπόριο, ο δείκτης κινήθηκε 1,2% υψηλότερα τον Ιανουάριο μετά από άνοδο μόλις 0,1% τον Δεκέμβριο, με εξαίρεση τις ευμετάβλητες κατηγορίες της ενέργειας και των τροφίμων.

Οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ αυξήθηκαν επίσης, πολύ περισσότερο από

ότι ανέμεναν οι αναλυτές τον Ιανουάριο, στέλνοντας σήμα ότι το ΑΕΠ του 2021 μπορεί να είναι μεγαλύτερο από ότι προβλεπόταν ως τώρα.

Συγκεκριμένα, οι λιανικές πωλήσεις κατέγραψαν άλμα 5,3% τον πρώτο μήνα του έτους, μετά από πτώση 1% τον Δεκέμβριο. Αυτή τη φορά οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 1,1%.

Πέρα από τον κλάδο των αυτοκινήτων, οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν 5,9% έναντι βουτιάς 1,8% τον τελευταίο μήνα του 2020.

Όσο για τις τιμές παραγωγού, αυτές ενισχύθηκαν πολύ περισσότερο από τις προβλέψεις των αναλυτών, αντανακλώντας εν μέρει την άνοδο στις τιμές της ενέργειας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, ο δείκτης τιμών παραγωγού σημείωσε άλμα 1,3% τον Ιανουάριο μετά από άνοδο 0,3% τον Δεκέμβριο. Να σημειωθεί πως οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 0,4%.

Την ίδια στιγμή, αύξηση 0,9% κατέγραψε και η βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ τον ίδιο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής Federal Reserve. Οι αναλυτές σε αυτή την περίπτωση περίμεναν η παραγωγή να αυξηθεί κατά 0,5%.

Η μεταποιητική παραγωγή αυξήθηκε για τέταρτο διαδοχικό μήνα τον Ιανουάριο, καθώς τα αμερικανικά εργοστάσια συνέχισαν να ανακάμπτουν από τις διαταραχές που γνώρισαν στην έξαρση του κορονοϊού.

Ειδικότερα, η μεταποιητική παραγωγή αυξήθηκε κατά 1% από τον προηγούμενο μήνα, μετά από άνοδο 0,9% τον Δεκέμβριο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για αύξηση 0,7%.

Η παραγωγή από τα ορυχεία ενισχύθηκε 2,3%, με τον κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου να σημειώνει άλμα 11,3%.

Τέλος, η παραγωγή από τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας υποχώρησε 1,2% τον Ιανουάριο από τον προηγούμενο μήνα.

ΗΠΑλιανικές πωλήσειςβιομηχανική παραγωγήτιμές παραγωγού
Keywords
Τυχαία Θέματα