ΗΠΑ: Χρέος ρεκόρ $1,08 τρισ. από πιστωτικές κάρτες

Τα συνολικά επίπεδα χρέους των αμερικανικών νοικοκυριών συνέχισαν να αυξάνονται το τρίτο τρίμηνο, εν μέσω αύξησης του χρέους πιστωτικών καρτών που συνδέεται με μια καυτή οικονομία, ενώ τα προβλήματα δανεισμού αυξήθηκαν με τρόπο που εάν διατηρηθεί θα μπορούσε να σηματοδοτήσει διαφαινόμενες αναταράξεις για την οικονομία, ανέφερε έκθεση της Federal Reserve Bank της Νέας Υόρκης που δημοσιεύθηκε την Τρίτη (7/11).

Στην τριμηνιαία έκθεσή της, η τράπεζα ανέφερε

ότι τα συνολικά επίπεδα χρέους αυξήθηκαν κατά 1,3% κατά το τρίτο τρίμηνο στο επίπεδο των 17,29 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Και σε αυτή την άνοδο, τα επίπεδα δανεισμού πιστωτικών καρτών αυξήθηκαν κατά 4,7% στα 1,08 τρισεκατομμύρια δολάρια.

«Τα υπόλοιπα των πιστωτικών καρτών σημείωσαν μεγάλο άλμα το τρίτο τρίμηνο, συνεπές με τις ισχυρές καταναλωτικές δαπάνες και την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ», δήλωσε ο Donghoon Lee, οικονομολόγος της Fed της Νέας Υόρκης, σε δελτίο τύπου που συνοδεύει την έκθεση.

Η οικονομική δραστηριότητα των ΗΠΑ το τρίτο τρίμηνο πραγματοποιήθηκε με καταιγιστικό ρυθμό που λίγοι οικονομολόγοι αναμένουν να επαναληφθεί τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους. Η συνολική δραστηριότητα αυξήθηκε με ρυθμό πολύ πάνω από την τάση του 4,9%, το ταχύτερο τέτοιο κέρδος σε δύο χρόνια, σε ένα περιβάλλον όπου η Fed αύξανε τα επιτόκια και το συνολικό κόστος δανεισμού αυξήθηκε σε γενικές γραμμές.

Η αύξηση του κόστους δανεισμού έχει επηρεάσει τη δραστηριότητα στην αγορά κατοικίας εν μέσω των υψηλότερων επιτοκίων στεγαστικών δανείων εδώ και δεκαετίες και το τοπίο έχει τροφοδοτήσει ανησυχίες ότι πολλοί Αμερικανοί θα δυσκολευτούν να διαχειριστούν το χρέος τους, ειδικά καθώς τα υψηλά επίπεδα αποταμίευσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού μειώνονται. Η έκθεση της Fed της Νέας Υόρκης διαπίστωσε ότι τα πιστωτικά ζητήματα αυξάνονται, αν και από χαμηλά επίπεδα.

«Η συνολική παραβατικότητα χρέους αυξήθηκε κατά 3% τον Σεπτέμβριο από αύξηση 2,6% το δεύτερο τρίμηνο», ανέφερε η έκθεση, ενώ εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από το ποσοστό παραβατικότητας 4,7% που παρατηρήθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2019, λίγο πριν από την άφιξη της πανδημίας.

Η συνολική ροή χρέους που κινείται προς την παραβατικότητα διαμορφώθηκε σε 1,28% το τρίτο τρίμηνο, σε σύγκριση με 0,94% το τρίτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Η έκθεση ανέφερε ότι «οι αυξήσεις στα ποσοστά παραβατικότητας πιστωτικών καρτών ήταν πιο έντονες για άτομα ηλικίας μεταξύ 30 και 39 ετών».

«Η συνεχιζόμενη αύξηση των ποσοστών παραβατικότητας πιστωτικών καρτών είναι ευρεία σε όλη την περιοχή, το εισόδημα και την περιοχή, αλλά ιδιαίτερα έντονη μεταξύ των millennials και εκείνων με δάνεια αυτοκινήτων ή φοιτητικά δάνεια», σημείωσε ο οικονομολόγος.

Σε μια ανάρτηση ιστολογίου που συνοδεύει την έκθεση, οι οικονομολόγοι της Fed της Νέας Υόρκης δήλωσαν ότι «η αύξηση των πιστωτικών δεινών είναι αινιγματική δεδομένης της γενικά σταθερής κατάστασης της οικονομίας».

Η τοποθέτηση μιας εξήγησης στην αύξηση της παραβατικότητας είναι «δύσκολη» δήλωσαν η οικονομολόγοι και «αν αυτό είναι συνέπεια των μετατοπίσεων στον δανεισμό, της υπερεπέκτασης ή της βαθύτερης οικονομικής δυσπραγίας που συνδέεται με το υψηλότερο κόστος δανεισμού και τις πιέσεις στις τιμές είναι ένα σημαντικό θέμα για περαιτέρω έρευνα», ανέφερε η ανάρτηση.

Η έκθεση της Fed της Νέας Υόρκης διαπίστωσε ότι το συνολικό χρέος των φοιτητικών δανείων αυξήθηκε κατά 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια το τρίτο τρίμηνο. Τα στοιχεία της τράπεζας σχετικά με αυτό το είδος δανεισμού έρχονται μετά την επανεκκίνηση των πληρωμών χρέους φοιτητικών δανείων, οι οποίες είχαν τεθεί σε αναμονή κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η επανάληψη αυτών των πληρωμών αποτελεί πηγή ανησυχίας, αλλά πρόσφατη έρευνα της Fed της Νέας Υόρκης έδειξε ότι είναι πιθανό να προκύψουν μόνο μέτριες οικονομικές αντιξοότητες.

Τα νεοσύστατα στεγαστικά δάνεια ανήλθαν σε 386 δισεκατομμύρια δολάρια το τρίτο τρίμηνο, ενώ το συνολικό επίπεδο των υπολοίπων στεγαστικών δανείων αυξήθηκε κατά 126 δισεκατομμύρια δολάρια σε 12,14 τρισεκατομμύρια δολάρια από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η έκθεση ανέφερε ότι το υπόλοιπο των δανείων αυτοκινήτων αυξήθηκε κατά 13 δισεκατομμύρια δολάρια το τρίτο τρίμηνο στα 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια, «συνεχίζοντας την ανοδική τροχιά που έχει τεθεί σε εφαρμογή από το 2011».

ΗΠΑχρέοςΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ
Keywords
Αναζητήσεις
ipa-chreos-rekor-108-tris-apo-pistotikes-kartes.htm
Τυχαία Θέματα