Ινστιτούτο ifo: Μειωμένη η έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων στη Γερμανία

Η έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων στη Γερμανία μειώθηκε, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του ifo Business Survey. Σύμφωνα με την έρευνα, το 36,3% των επιχειρήσεων υποφέρουν επί του παρόντος από έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων, από 38,7% τον Οκτώβριο του 2023. Πριν από ένα χρόνο το αντίστοιχο ποσοστό ήταν ακόμα μεγαλύτερο και συγκεκριμένα 43,6%.

«Η αποδυνάμωση της οικονομίας μειώνει τη ζήτηση για ειδικευμένους

εργάτες βραχυπρόθεσμα», λέει ο ειδικός του ifo Klaus Wohlrabe, «αλλά το θεμελιώδες πρόβλημα είναι εδώ για να μείνει».

«Όταν η οικονομία ανακάμψει ξανά, η έλλειψη θα γίνει και πάλι πιο έντονη», προσθέτει ο Wohlrabe. «Επιπλέον, η δημογραφική αλλαγή θα επιδεινώσει περαιτέρω το πρόβλημα τα επόμενα χρόνια».

Οι πάροχοι υπηρεσιών έχουν πληγεί ιδιαίτερα (42 τοις εκατό). Στις νομικές και λογιστικές υπηρεσίες, το 69,2 τοις εκατό των εταιρειών δεν βρίσκουν τους αιτούντες που χρειάζονται. Στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και στην εφοδιαστική, περίπου μία στις δύο εταιρείες αναζητά απεγνωσμένα εξειδικευμένο προσωπικό. Λόγω της έλλειψης παραγγελιών στη μεταποίηση, η έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων μειώθηκε για περισσότερο από ένα χρόνο και τώρα ανέρχεται στο 28,2%. Το μεγαλύτερο πλήγμα μεταξύ των κατασκευαστών είναι η βιομηχανία τροφίμων με ποσοστό 40,3%. Στον τομέα του εμπορίου και των κατασκευών, κάπως περισσότερες από το ένα τέταρτο των εταιρειών παραπονούνται για έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων.

#Ifo #εργαζόμενοι #εξειδίκευση
Keywords
Τυχαία Θέματα