Ημερίδα για τον «Προϋπολογισμό των Πολιτών» στις 22 Ιανουαρίου

Tην Τετάρτη 22 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί ειδική ημερίδα στη Θεσσαλονίκη, όπου θα παρουσιαστεί ο "Προϋπολογισμός των Πολιτών".

Την ημερίδα, που θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Συνεδρίων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στις 17.30, διοργανώνει η έδρα Jean Monnet στην Ευρωπαϊκή Φορολογική Πολιτική και Διοίκηση της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, η Ερευνητική Ομάδα "Διαφάνεια

του Προϋπολογισμού" με επιστημονική υπεύθυνη την Επίκουρη Καθηγήτρια Φορολογικού Δικαίου της Νομικής Σχολής ΑΠΘ Κατερίνα Σαββαΐδου και το Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Δίκαιο και Οικονομικά του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας και της Νομικής Σχολής ΑΠΘ.

Μεταξύ των ομιλητών είναι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Πρόεδρος του ΚΕΠΕ, Παναγιώτης Λιαργκόβας και ο κάτοχος της έδρας Jean Monnet "Δημοσιονομική Διακυβέρνηση της ΕΕ & Έλεγχος" Δημήτρης Β. Σκιαδάς.

Ο Προϋπολογισμός Πολιτών είναι το ερευνητικό αποτέλεσμα της ομάδας "Διαφάνεια του Προϋπολογισμού", της οποίας επιστημονική υπεύθυνη είναι η κάτοχος της έδρας Jean Monnet "Ευρωπαϊκή Φορολογική Πολιτική και Διοίκηση” Κατερίνα Σαββαϊδου και μέλη της οποίας είναι οι τελειόφοιτοι φοιτητές του Διιδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών ("Δίκαιο και Οικονομικά").

Όπως επισημαίνεται από διάφορες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών (Πρωτοβουλία Διαφανούς Προϋπολογισμού, Διεθνής Συνεργασία Προϋπολογισμού), ο προϋπολογισμός δεν θα πρέπει να είναι απλώς στη διάθεση των πολιτών, αλλά θα πρέπει να είναι και προσβάσιμος στους πολίτες, υπό την έννοια να μπορεί να καταστεί κατανοητός από αυτούς.

Ένα σύγχρονο μέσο για την επίτευξη της προσβασιμότητας των πολιτών στον Κρατικό Προϋπολογισμό είναι η σύνταξη προϋπoλογισμού πολιτών (citizens budget). Ο προϋπολογισμός πολιτών είναι μια μη τεχνική παρουσίαση είτε του σχεδίου του προϋπολογισμού ή του ψηφισθέντος προϋπολογισμού, με την οποία επικοινωνούνται στο ευρύ κοινό οι επιλογές της κυβέρνησης για την είσπραξη των εσόδων και τη διάθεσή τους στους πολίτες μέσω της πραγματοποίησης των δημόσιων δαπανών, και της οποίας κύριο χαρακτηριστικό είναι ότι έχει σχεδιαστεί για να γίνεται κατανοητή από όσο πιο μεγάλο τμήμα του πληθυσμού είναι δυνατόν. Ο προϋπολογισμός πολιτών είναι στην ουσία μια απλοποιημένη περίληψη του προϋπολογισμού με σκοπό τη διευκόλυνση του δημόσιου διαλόγου, η οποία μπορεί να πάρει διάφορες μορφές.

Σκοπός της έδρας Jean Monnet είναι η εν γένει προώθηση της ακαδημαϊκής έρευνας και διδασκαλίας στα ζητήματα της φορολογικής πολιτικής και διοίκησης, τα οποία τοποθετούνται στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας των θεσμικών οργάνων της ΕΕ.

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣΘεσσαλονίκηΠανεπιστήμιο ΜακεδονίαςΧρήστος Σταίκούρας
Keywords
Τυχαία Θέματα