Ηλεκτρονικά η μεταβίβαση ακινήτων: Η νέα διαδικασία και η πλατφόρμα

10:26 1/3/2021 - Πηγή: Reporter

Στα σκαριά βρίσκονται σημαντικές αλλαγές στις αγοραπωλησίες ακινήτων, καθώς την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή των δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής.

Πλέον οι φορολογούμενοι θα μπορούν με μερικά «κλικ»,

χωρίς επίσκεψη στην εφορία, να κλείνουν τις υποθέσεις φορολογίας κεφαλαίου.

Η υποβολή της δήλωσης φόρου μεταβίβασης θα παίρνει το πράσινο φως από την Δ.Ο.Υ ακόμη και αυθημερόν, ενώ ηλεκτρονικά θα γίνεται και η πληρωμή του φόρου μεταβίβασης. H εφαρμογή παρουσιάστηκε προ ημερών στους συμβολαιογράφους.

Σε δεύτερη φάση -εντός του 2021 όπως σημείωσε ο κ. Πιτσιλής- στις υπηρεσίες της πλατφόρμας θα προστεθούν οι γονικές παροχές, οι δωρεές, οι κληρονομιές, αλλά και κάθε άλλη ειδική περίπτωση, όπως για παράδειγμα η σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας σε ακίνητο ή ακόμη και οι δωρεές σε χρήμα.

Πώς θα γίνεται η δήλωση

Η διαδικασία της υποβολής της δήλωσης φόρου μεταβίβασης, θα γίνεται εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά όπως και η πληρωμή του φόρου μεταβίβασης.

Πρακτικά, με τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxis του αγοραστή, του πωλητή αλλά και του συμβολαιογράφου, η δήλωση μεταβίβασης θα παίρνει το πράσινο φως από την Δ.Ο.Υ ακόμη και αυθημερόν χωρίς να χρειάζεται η πολυήμερη αναμονή που απαιτείται σήμερα.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι έτοιμη και θα τεθεί σε λειτουργία είτε μέχρι την Παρασκευή είτε την μεθεπόμενη εβδομάδα.

Προκειμένου να προσαρμοστούν οι συναλλασσόμενοι, η ηλεκτρονική διαδικασία θα είναι προαιρετική μέχρι την 1η Ιουνίου και μετά θα γίνει υποχρεωτική.

Keywords
Τυχαία Θέματα