ifo: Το γερμανικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί το Q1 2024

Το Ινστιτούτο ifo αναμένει ότι η παραγωγή της οικονομίας της Γερμανίας θα συρρικνωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2024.

«Σύμφωνα με την τρέχουσα εκτίμησή μας ifoCAST, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν είναι πιθανό να συρρικνωθεί περαιτέρω κατά 0,2%», αναφέρει ο Timo Wollmershäuser, επικεφαλής των προβλέψεων του ifo.

«Αυτό θα γείρει τη γερμανική οικονομία προς την ύφεση. Οι επιχειρήσεις σε όλους σχεδόν τους τομείς της οικονομίας διαμαρτύρονται για την πτώση της ζήτησης. Στη μεταποίηση και

τις κατασκευές, τα σημαντικά ανεκτέλεστα υπόλοιπα παραγγελιών που είχαν δημιουργήσει οι εταιρείες κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονoϊού έχουν πλέον λιώσει. Οι εισερχόμενες παραγγελίες μειώνονται εδώ και πολλούς μήνες και ένα κύμα ακυρώσεων έχει σαρώσει τη χώρα, ιδίως στον τομέα των κατασκευών κατοικιών. Φαίνεται ότι η περιοριστική νομισματική πολιτική στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, με στόχο τη σταθεροποίηση των τιμών μέσω των απότομων αυξήσεων των βασικών επιτοκίων, έχει πλέον αρχίσει να αποδίδει πλήρως».

Ο Wollmershäuser προσθέτει: «Επιπλέον, μια σειρά από συγκεκριμένους παράγοντες επιβαρύνουν τη γερμανική οικονομία. Σε αυτούς περιλαμβάνονται τα υψηλά επίπεδα ασθενειών, οι σιδηροδρομικές απεργίες στη Deutsche Bahn και ένας ασυνήθιστα κρύος και χιονισμένος Ιανουάριος. Υπάρχουν όμως μερικές αχτίδες ελπίδας στην ιδιωτική κατανάλωση».

Οι πληροφορίες της βάσης δεδομένων SpendingPulse της Mastercard (για πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες και μετρητά) δείχνουν ότι οι προσαρμοσμένες στις τιμές πωλήσεις -στον τομέα του λιανικού εμπορίου και της φιλοξενίας= έχουν ήδη αυξηθεί από την προετοιμασία για τα Χριστούγεννα ως τα μέσα Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου ifo, η ιδιωτική κατανάλωση, πράγματι, αυξήθηκε ελαφρά στο τέλος του 2023, ενώ υπάρχουν ενδείξεις για περαιτέρω αύξηση το πρώτο τρίμηνο του 2024. «Η ανάκαμψη της αγοραστικής δύναμης θα έπρεπε να είναι αισθητή εδώ, καθώς τα εισοδήματα των νοικοκυριών αυξάνονται πλέον ταχύτερα από τις τιμές», λέει ο Wollmershäuser

#Ifo #IFO_INSTITUTE #ΑΕΠ #Γερμανία #συρρίκνωση #ΜΕΙΩΣΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα