Ηχηρή απουσία της Ευρώπης από τη μεγαλύτερη ένωση ελεύθερου εμπορίου

Ο γερμανικός Τύπος επισημαίνει την ηχηρή απουσία της ΕΕ από την μεγαλύτερη ζώνη ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο. Μεγάλη κερδισμένη η Κίνα.

Η μεγαλύτερη ένωση ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο είναι γεγονός. Περιλαμβάνει συνολικά 12 χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και φυσικά την Κίνα, που είναι ο μεγάλος κερδισμένος της συμφωνίας. Γιατί θα έχει στη διάθεσή της μια τεράστια αγορά 2,2 δις ανθρώπων. Πρόκειται λοιπόν για ένα

γεγονός ιστορικής σημασίας, όπως επισημαίνει, σύμφωνα με την DW, ο σχολιαστής της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt.

Σε ρόλο παρατηρητή

Η Κίνα πρωταγωνιστεί και η Δύση μένει σε ρόλο παρατηρητή” σημειώνει. “Ενώ η Ευρώπη εδώ και χρόνια έχει εγκλωβιστεί στη συζήτηση για το Brexit και η Αμερική υπό τον Ντόναλντ Τραμπ έχει αναγάγει τον προστατευτισμό σε κεντρική γραμμή της οικονομικής της πολιτικής, η κυβέρνηση του Πεκίνου επέτυχε μιαν ιστορική συμφωνία” …. “Η συμφωνία κάνει χωρίς καμιά αμφιβολία σαφές ότι η Κίνα διαθέτει και την αξίωση και τις ικανότητες να αφήνει το στίγμα της στους κανόνες διεθνούς συνεργασίας. Όσο κι αν είναι θετική η αναγνώριση των κανόνων ελεύθερου εμπορίου στην περιοχή του Ειρηνικού και της Ωκεανίας σε εποχές απομονωτισμού, η συμφωνία στην Άπω Ανατολή αποτελεί προειδοποιητική βολή για τη Γερμανία και την Ευρώπη. Γιατί σε μια τόσο τεράστια αγορά κινδυνεύουν να μείνουν εκτός επιχειρήσεις από την ΕΕ” επισημαίνει ο γερμανός σχολιαστής.

Η Tagesspiegel του Βερολίνου προχωρά σε μακροσκελή ανάλυση όλων των παραμέτρων. Ας διαβάσουμε τι γράφει για τις επιπτώσεις στην Ευρώπη. “Με τη συμφωνία η Ευρώπη χάνει σε προοπτική σημασία. Μελλοντικά η Κίνα δεν θα εξαρτάται τόσο πολύ από το να εξάγει προϊόντα της στη Γερμανία ή τη Γαλλία. Από την άλλη πλευρά οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, όταν παράγουν στην Ασία ή όταν θέλουν να πουλήσουν τα προϊόντα τους εκεί. Γιατί η Ευρώπη δεν κατάφερε μέχρι τώρα να κλείσει από τη δική της πλευρά συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ένωση Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας. Η ΕΕ διαπραγματεύεται εδώ και 7 χρόνια με την Κίνα, αλλά σκόνταψε στην ετοιμότητα του Πεκίνου να διευκολύνει την είσοδο ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στην κινεζική αγορά και να μειώσει την κυριαρχία των δικών της κρατικών επιχειρήσεων”.

ΕυρώπηΕμπόριοΚίναΕΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα