Η Ρωσία διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια- Πότε «βλέπει» μειώσεις

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας την Παρασκευή, με την στρατιωτική επίθεση της Μόσχας στην Ουκρανία να οδηγεί σε επίμονα υψηλό πληθωρισμό και ελλείψεις εργατικού δυναμικού σε ολόκληρη την οικονομία.

Η ρωσική Κεντρική Τράπεζα αύξησε σταδιακά τα επιτόκια στο 16%, σε μια προσπάθεια να μειώσει τον ρυθμό αύξησης των τιμών, ενώ οι αναλυτές αναμένουν από την τράπεζα

να καταδείξει κατά πόσον η πολιτική της αποδίδει και αν μπορεί να μειώσει σύντομα το κόστος δανεισμού.

"Οι τρέχουσες πληθωριστικές πιέσεις σταδιακά χαλαρώνουν, αλλά παραμένουν υψηλές", αναφέρει η τράπεζα σε ανακοίνωσή που εξέδωσε την Παρασκευή.

Προσθέτει ότι οι πρόσφατες αυξήσεις των επιτοκίων θα μειώσουν τελικά τον πληθωρισμό, αλλά σημειώνει ότι είναι "πρόωρο να κρίνουμε τον ρυθμό" με τον οποίο θα γίνει αυτό.

"Μεσοπρόθεσμα, το ισοζύγιο των κινδύνων για τον πληθωρισμό εξακολουθεί να κλίνει προς τα πάνω", αναφέρει – κάτι που σημαίνει ότι οι αυξήσεις των τιμών είναι πιθανότερο να επιταχυνθούν, παρά να επιβραδυνθούν στους επόμενους μήνες.

Πάντως, η πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσικής Ομοσπονδίας (CBR) Ελβίρα Ναμπιούλινα δήλωσε ότι το βασικό επιτόκιο θα μπορούσε να μειωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη Ναμπιούλινα, υπάρχει επί του παρόντος ευρεία συναίνεση εντός της τράπεζας για τη διατήρηση του βασικού επιτοκίου, χωρίς να εξετάζονται ουσιαστικά εναλλακτικά μέτρα αυτή τη στιγμή.

Σημείωσε επίσης ότι η κατάσταση στην αγορά καυσίμων δεν αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τις προοπτικές του πληθωρισμού, υποδηλώνοντας ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον για τη σχεδιαζόμενη μείωση του επιτοκίου.

#Κεντρική_Τράπεζα_Ρωσίας #μειώσεις_επιτοκίων #ΕΛΒΙΡΑ_ΝΑΜΠΙΟΥΛΙΝΑ
Keywords
Αναζητήσεις
i-rosia-diatirise-ametavlita-ta-epitokia--pote-vlepei-meioseis.htm
Τυχαία Θέματα