Η Ρωσία αποσύρει πλοία της από τη Μαύρη Θάλασσα

Η Ρωσία διατηρεί στόλο στην Κριμαία και τη Μαύρη Θάλασσα εδώ και 240 χρόνια. Ωστόσο, σήμερα, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κινδυνεύει να χάσει αυτόν τον ναυτικό κόμβο, καθώς η Ουκρανία εντείνει τις επιθέσεις της στην κατεχόμενη από τους Ρώσους χερσόνησο.

Οι επιθέσεις της Ουκρανίας ανάγκασαν τη Ρωσία να μεταφέρει τα πλοία της μακριά από τον κίνδυνο, σχεδόν μια δεκαετία μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας

που είχε ως στόχο τη διατήρηση του Ρωσικού στόλου στην περιοχή.

«Κανένα λιμάνι της Κριμαίας δεν είναι πλέον ασφαλές για τα ρωσικά πολεμικά πλοία», δήλωσε ο Ρουσλάν Πουκόβ, διευθυντής του Κέντρου Ανάλυσης Στρατηγικών και Τεχνολογιών της Μόσχας. Η Ουκρανία έχει «βασικά, διώξει τον στόλο από την Κριμαία».

Η τελευταία της επίθεση με πύραυλο κρουζ, την Τρίτη 26 Δεκεμβρίου, έπληξε μεγάλο ρωσικό αποβατικό πλοίο στο λιμάνι Feodosia της ανατολικής Κριμαίας, ενώ συνολικά, η Ρωσία έχει χάσει τουλάχιστον 20 πλοία, συμπεριλαμβανομένων πολεμικών πλοίων, ενός υποβρυχίου και ενός αποβατικού, από τον Φεβρουάριο του 2022, όταν ο Πούτιν διέταξε την πλήρη εισβολή στην Ουκρανία, λένε οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις και οι εκτιμήσεις της υπηρεσίας πληροφοριών Oryx.

Η επιτυχία της Ουκρανίας στη θάλασσα είναι αξιοσημείωτη, καθώς η χώρα δε διαθέτει δικά της πολεμικά πλοία. Αντιμετωπίζει τη ναυτική υπεροχή της Ρωσίας χρησιμοποιώντας πυραύλους και μη επανδρωμένα θαλάσσια drones. Οι προμήθειες των βρετανικών πυραύλων κρουζ, Storm Shadow, και των γαλλικών πυραύλων Scalp, βοήθησαν την Ουκρανία να ανατρέψει την ισορροπία υπέρ της, επιτρέποντάς της να πραγματοποιήσει ακριβή πλήγματα σε ρωσικούς στόχους.

Οι επιθέσεις αποδείχθηκαν τόσο αποτελεσματικές που είχαν ως αποτέλεσμα η Ουκρανία να διακόψει τις προσπάθειες του Κρεμλίνου να μπλοκάρει τις εξαγωγές σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Από τον Αύγουστο, η Ουκρανία έχει αποστείλει σε άλλες χώρες 10 εκατομμύρια τόνους εμπορευμάτων, κυρίως σιτηρά, μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

#Ρωσία #Ουκρανία #Κριμαία #Πλοία #Μαύρη_Θάλασσα
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ρωσία, Μαύρη Θάλασσα,rosia, mavri thalassa