Η ραγδαία αύξηση της ζήτησης LNG απαιτεί νέες παραγγελίες πλοίων

09:51 4/5/2022 - Πηγή: Reporter

Ο τομέας των πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) παρουσιάζει την υψηλότερη αναλογία παραγγελιών για νέα πλοία συγκριτικά με τον υπάρχοντα στόλο από οποιαδήποτε άλλη κατηγορία πλοίων. Ωστόσο, υπάρχει περιθώριο για πολύ περισσότερες νέες ναυπηγήσεις πλοίων που θα ξεκινήσουν σύντομα, και η φετινή χρονιά φαίνεται ότι θα αγγίξει ρεκόρ σε νέες παραγγελίες πλοίων μεταφοράς LNG.

Τα δεδομένα από το ναυλομεσιτικό οίκο του Λονδίνου, Clarkson Research Services δείχνουν

ότι παραγγέλθηκαν συνολικά 85 πλοία μεταφοράς LNG το 2021, εκ των οποίων τα 77 ήταν άνω των 40.000 κυβικών μέτρων, με εκτιμώμενη αξία συμβολαίου 16 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτή η ισχυρή φάση επενδύσεων συνεχίστηκε το 2022, με 43 πλοία 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων να έχουν παραγγελθεί για τη φετινή χρονιά εώς σήμερα, συμπεριλαμβανομένων των 37 που αποτέλεσαν ρεκόρ παραγγελιών για το πρώτο τρίμηνο.

Από τις αρχές του 2021, ο τομέας LNG αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη δαπάνη για τα νεότευκτα πλοία ακόμα και τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νέες παραγγελίες για πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και LNG έχουν μονοπωλήσει τη φετινή χρονιά με πολύ λιγότερες νέες παραγγελίες να εμφανίζονται για τα δεξαμενόπλοια και τα πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου.

Τα σημερινά δεδομένα του θαλάσσιου εμπορίου LNG συντελούν ότι θα υπάρξει ανάγκη και περισσότερες νέες παραγγελίες πλοίων. Το μερίδιο του LNG στην παραγωγή φυσικού αερίου θα μπορούσε να φτάσει το 17% το 2030, από 12% το 2020. Οι σημερινές εκτιμήσεις προβλέπουν το εμπόριο LNG να αυξάνεται κατά 5,5% ετησίως σε περίπου 615 εκατ. τόνους έως το 2030, έναντι προηγούμενης εκτίμησης 4,8%.

Αυτή η ανάπτυξη αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντικές πρόσθετες απαιτήσεις για πλοία μεταφοράς LNG, ενώ οι παραγγελίες είναι επίσης πιθανό να υποστηριχθούν από την ανανέωση του στόλου, ιδιαίτερα σε ένα πλαίσιο νέων περιβαλλοντικών κανονισμών με στόχο το πράσινο μέλλον της ναυτιλίας εώς το 2050.

Πρόσφατες λεπτομερείς πληροφορίες για τον παγκόσμιο στόλο πλοίων μεταφοράς LNG παρουσιάζουν τους Ιάπωνες να είναι οι κορυφαίοι εφοπλιστές πλοίων μεταφοράς LNG παγκοσμίως με 21% του στόλου, και ακολουθούν οι Έλληνες με 16% μερίδιο και οι Κινέζοι με 10%. Όσον αφορά την ηλικία του στόλου, το 12% είναι ηλικίας άνω των 20 ετών, το 17% είναι ηλικίας 15-19 ετών, το 20% είναι ηλικίας 10-14 ετών, το 21% είναι ηλικίας πέντε έως εννέα ετών, ενώ το 29% είναι ηλικίας κάτω των πέντε ετών.

LNGπαραγγελίεςΠλοία
Keywords
Τυχαία Θέματα