Η περιορισμένη προσφορά ενισχύει σημαντικά το πετρέλαιο-Πέφτει το φυσικό αέριο

Άνοδο άνω του 1% καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου την Τετάρτη (27/9), καθώς οι αγορές επικεντρώνονται στη στενότητα της προσφοράς όσο πλησιάζουμε προς τον χειμώνα και σε μια «ήπια προσγείωση» για την οικονομία των ΗΠΑ.

Τα στοιχεία του κλάδου που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου

στις ΗΠΑ αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά περίπου 1,6 εκατομμύριο βαρέλια, έναντι των προσδοκιών των αναλυτών για πτώση περίπου 300.000 βαρελιών.

Ωστόσο, οι αγορές συνέχισαν να ανησυχούν για τα αποθέματα αργού των ΗΠΑ στον βασικό κόμβο αποθήκευσης στο Cushing της Οκλαχόμα που πέφτουν κάτω από τα ελάχιστα λειτουργικά επίπεδα.

Περαιτέρω μειώσεις στο Cushing, το σημείο παράδοσης για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού των ΗΠΑ, θα μπορούσαν επίσης να ασκήσουν νέα ανοδική πίεση στις αγορές πετρελαίου, καθώς θα ενίσχυαν τη στενότητα της προσφοράς που προέρχεται από τις περικοπές της προσφοράς από τον ΟΠΕΚ+.

«Οι τιμές του πετρελαίου είναι σε γενικές γραμμές σχετικά ισχυρές εν μέσω της τρέχουσας σύσφιξης της προσφοράς», δήλωσε ο αναλυτής της CMC Markets, Leon Li, ωστόσο η στήριξη των τιμών από τις περικοπές της προσφοράς της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας ενδέχεται να περιοριστεί μέχρι το τέλος του έτους.

«Τα οικονομικά στοιχεία από χώρες της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν πρόσφατα αποδυναμωθεί... Οι τιμές του πετρελαίου τον Οκτώβριο ενδέχεται να παρουσιάσουν μια ευμετάβλητη τάση στο σύνολό τους. Είναι απίθανο να ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι βραχυπρόθεσμα, αλλά αναμένεται να είναι ισχυρή», συμπλήρωσε.

Η Ρωσία την περασμένη εβδομάδα επέβαλε προσωρινή απαγόρευση στις εξαγωγές βενζίνης και ντίζελ στις περισσότερες χώρες για να στηρίξει την εγχώρια αγορά, και, αν και αργότερα άμβλυνε τους περιορισμούς, αυτοί θα μπορούσαν να ασκήσουν ανοδική πίεση στη ζήτηση αργού πετρελαίου από τα διυλιστήρια.

Εν τω μεταξύ, μια «ήπια προσγείωση» για την οικονομία των ΗΠΑ είναι πιο πιθανή παρά όχι, δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Μινεάπολης, Neel Kashkari, αλλά υπάρχει επίσης πιθανότητα 40% η Fed να χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια για να νικήσει τον πληθωρισμό.

Η Τράπεζα της Αγγλίας ολοκλήρωσε τον κύκλο σύσφιξης και πιθανότατα θα διατηρήσει το τραπεζικό επιτόκιο στο 5,25% τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο, έδειξε δημοσκόπηση του Reuters με τη συμμετοχή οικονομολόγων, αν και μια μειοψηφία δήλωσε ότι θα αυξήσει τα επιτόκια και φέτος.

Τα υψηλότερα επιτόκια αυξάνουν το κόστος δανεισμού, γεγονός που θα μπορούσε να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη και να μειώσει τη ζήτηση πετρελαίου.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 1,54% στα 91,78 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 1,06% στα 93,41 δολάρια το βαρέλι.

Υποχωρούν οι τιμές του φυσικού αερίου

Αντίθετα, πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 1,877% στα 39,565 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,46% στα 1.911,30 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,68% στα 23,038 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,39% στα 3,635 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,31% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0536 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,16% στο 1,2137 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,15% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8682 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟαμερικανικό αργόΜΠΡΕΝΤΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟδολαριοχρυσόςχαλκόςασήμι
Keywords
Τυχαία Θέματα