Η περιορισμένη προσφορά ανεβάζει το πετρέλαιο-Κέρδη για το φυσικό αέριο

Ανοδικά άνω του 1% κινούνται οι τιμές του πετρελαίου την Τετάρτη (19/10), καθώς παραμένουν οι ανησυχίες για την προσφορά, ενώ οι ΗΠΑ αναμένεται να απελευθερώσουν την τελευταία δόση που είχαν ανακοινώσει από τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης της χώρας.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα αρχίσει να αγοράζει αργό για να αναπληρώσει τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου

όταν οι τιμές πέσουν μεταξύ 67 και 72 δολαρίων το βαρέλι, ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ενημερωτικό δελτίο.

«Στο πλαίσιο της δέσμευσής της να διασφαλίσει την αναπλήρωση του SPR, η DOE οριστικοποιεί έναν κανόνα που θα της επιτρέψει να συνάπτει συμβάσεις σταθερής τιμής μέσω μιας ανταγωνιστικής διαδικασίας προσφοράς για προϊόν που θα παραδοθεί σε μελλοντική ημερομηνία», ανέφερε επίσης η δήλωση.

Ο Τζο Μπάιντεν διέταξε την απελευθέρωση συνολικά 180 εκατομμυρίων βαρελιών αργού φέτος ως απάντηση στο ράλι τιμών που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την επακόλουθη αντίδραση της ΕΕ και των ΗΠΑ με τη μορφή απαγορεύσεων πετρελαίου και κυρώσεων κατά της ρωσικής ενεργειακής βιομηχανίας . Το ράλι τιμών ώθησε τις τιμές λιανικής των καυσίμων στις ΗΠΑ στα ύψη,σε μια προεκλογική χρονιά.

Οι αναλυτές είχαν προειδοποιήσει ότι η κυκλοφορία του SPR θα κατέληγε να έχει το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα, αλλά είναι γεγονός ότι οι τιμές λιανικής των καυσίμων στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, εν μέρει τουλάχιστον χάρη στην απελευθέρωση του SPR.

Ωστόσο, υπήρξαν εκκλήσεις από τους νομοθέτες να σταματήσει η πώληση πετρελαίου από αυτό που προορίζεται να είναι στρατηγικό απόθεμα, που θα χρησιμοποιηθεί σε περίοδο έκτακτης ανάγκης. Όπως είναι τώρα τα αποθέματα, οι ΗΠΑ θα έχουν αρκετή ποσότητα στο SPR μόνο για 22 ημέρες κατανάλωσης σε περίπτωση πραγματικής έκτακτης ανάγκης.

Η κυβέρνηση, πάντως, διαβεβαίωσε ότι το σχέδιο για την αναπλήρωση του αποθέματος θα βοηθούσε στην τόνωση της εγχώριας παραγωγής πετρελαίου, καθώς θα σηματοδοτούσε σταθερή μακροπρόθεσμη ζήτηση.

«Αυτή η προσέγγιση επαναγοράς θα προστατεύσει τους φορολογούμενους και θα συμβάλει στη δημιουργία βεβαιότητας σχετικά με τη μελλοντική ζήτηση αργού πετρελαίου. Αυτό θα ενθαρρύνει τις εταιρείες να επενδύσουν στην παραγωγή αυτή τη στιγμή, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας των ΗΠΑ και στη μείωση των τιμών της ενέργειας που έχουν αυξηθεί από τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία», ανέφερε η δήλωση.

Πάντως, τα παγκόσμια αποθέματα ντίζελ και άλλων αποσταγμένων καυσίμων παρουσιάζουν πτώση εδώ και λίγο καιρό, και δεν φαίνεται να υπάρχει αντιστροφή αυτής της τάσης. Η ζήτηση, από την άλλη πλευρά, αυξάνεται, οδηγώντας σε διεύρυνση της έλλειψης.

Η κατάσταση έχει γίνει τόσο σοβαρή που οι Αμερικανοί αγοραστές έχουν αρχίσει να αγοράζουν φορτία ντίζελ που αρχικά έπλεαν για την Ευρώπη.

Το Reuters ανέφερε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι τουλάχιστον τρία δεξαμενόπλοια που μετέφεραν ντίζελ από τη Μέση Ανατολή είχαν αλλάξει πορεία στο μέσο του ταξιδιού τους και τώρα ταξίδευαν προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και αυτός ο νέος ανταγωνισμός πρόκειται να ενταθεί.

Παράλληλα, παραμένει και η πρόθεση του ΟΠΕΚ+ για μείωση της παραγωγής του κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, αυξάνοντας την αβεβαιότητα για την προσφορά ενόψει του χειμώνα που αναμένεται να βρει και αρκετούς να κάνουν την αλλαγή από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, το αμερικανικό αργό ανεβαίνει 1,36% στα 83,19 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 1,07% στα 90,98 δολάρια το βαρέλι.

Ανοδική επιστροφή για το φυσικό αέριο

Ανοδικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 3,553% στα 117,245 ευρώ η μεγαβατώρα.

Οι αγορές παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία προτείνει μεταξύ άλλων κοινές αγορές φυσικού αερίου για τη διαπραγμάτευση καλύτερων τιμών και την αποφυγή ανταγωνισμού μεταξύ των κρατών-μελών.

Ο χρυσός υποχωρεί 1,11% στα 1.637,60 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει απώλειες 1,21% στα 18,372 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 1,27% στα 3,3192 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,79% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 0,9775 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται πτωτικά 0,71% στο 1,1238 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,06% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8699 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟΜΠΡΕΝΤαμερικανικό αργόδολαριοχρυσόςασήμιχαλκός
Keywords
Τυχαία Θέματα