Η πανδημία μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα αλκοολισμού στην Ευρώπη

Μπορεί το πρώτο έτος της πανδημίας η κατανάλωση αλκοόλ στην Ευρώπη να κατέγραψε πτώση, αλλά αυτή η μείωση θα μπορούσε να αντιστραφεί τα επόμενα χρόνια, καθώς οι οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού θα γίνουν πιο αισθητές, επεσήμανε την Πέμπτη (10/3) ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η Ευρωπαϊκή Έκθεση Υγείας του ΠΟΥ, που δημοσιεύεται κάθε τρία χρόνια, ανέφερε ότι η κατανάλωση αλκοόλ μειώθηκε στην Ευρώπη μεταξύ 2000 και 2019.

Οι συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ άλλαξαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και μετατόπισαν την κατανάλωση αλκοόλ από τα μπαρ και

τα εστιατόρια στο σπίτι και η συνολική κατανάλωση αλκοόλ μειώθηκε το 2020, πρόσθεσε η έκθεση.

Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθούν να είναι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές αλκοόλ στον κόσμο.

Η πτώση στην κατανάλωση ήταν λιγότερο έντονη για τα άτομα με χαμηλό ή μέσο εισόδημα και εκείνα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, καθώς και εκείνους που έχασαν τη δουλειά τους ή είχαν άλλες οικονομικές ανησυχίες.

«Με βάση τις προηγούμενες εμπειρίες, η οικονομική ύφεση λόγω της πανδημίας του COVID-19 πιθανότατα θα αυξήσει τα επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ τα επόμενα χρόνια, ειδικά για τους άνδρες και όσους ανήκουν σε χαμηλό κοινωνικοοικονομικό στρώμα», ανέφερε η έκθεση.

Επίσης έδειξε ότι, συνολικά, οι χώρες της Ευρώπης σημειώνουν πρόοδο σε ορισμένους παγκόσμιους στόχους που εγκρίθηκαν το 2015 και στοχεύουν στον τερματισμό της φτώχειας.

Για παράδειγμα, σχεδόν όλες οι χώρες της περιοχής είχαν επιτύχει τον στόχο για ποσοστά νεογνικής και παιδικής θνησιμότητας κάτω από 12 και 25 θανάτους ανά 1.000 γεννήσεις, αντίστοιχα.

πανδημίακορονοιόςαλκοολΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣπρόβλημα
Keywords
Τυχαία Θέματα