Η Μόσχα «κόβει» το πετρέλαιο σε όσες χώρες επιβάλουν πλαφόν

23:29 1/9/2022 - Πηγή: Reporter

«Η Ρωσία σκοπεύει να σταματήσει την προμήθεια πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου σε χώρες που αποφασίσουν να περιορίσουν το κόστος του πετρελαίου από τη Ρωσική Ομοσπονδία», διαμήνυσε σήμερα (1/9) ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Νόβακ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass.

Η

δήλωση αυτή έρχεται, μάλιστα, μία ημέρα πριν την κρίσιμη συνεδρίαση των G7, όπου, μεταξύ άλλων, θα συζητηθεί εάν θα αποφασιστεί η επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο.

Σύμφωνα με το Tass, ο Νόβακ μιλώντας σε δημοσιογράφους ανέφερε ότι «όσον αφορά τους περιορισμούς τιμών, εάν επιβάλλουν περιορισμούς στις τιμές, απλώς δεν θα προμηθεύουμε πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου σε τέτοιες εταιρείες ή κράτη που επιβάλλουν περιορισμούς, καθώς δεν θα εργαστούμε σε μη ανταγωνιστικές συνθήκες».

Ο Νόβακ επέκρινε επίσης τις προτάσεις για επιβολή περιορισμών στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου χαρακτηρίζοντάς τις «εντελώς παράλογες» και πρόσθεσε ότι το μέτρο θα μπορούσε να καταστρέψει εντελώς την παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

«H παρέμβαση στους μηχανισμούς αγοράς μιας τόσο σημαντικής βιομηχανίας όπως η πετρελαϊκή βιομηχανία, η οποία είναι η πιο σημαντική από την άποψη διασφάλισης της ενεργειακής ασφάλειας όλου του κόσμου, αποτελεί προσπάθεια που θα αποσταθεροποιήσουν μόνο τη βιομηχανία πετρελαίου και την αγορά», τόνισε.

Επισήμανε δε πως όσοι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί καταναλωτές πληρώνουν ήδη υψηλές τιμές για την ενέργεια τώρα, θα κληθούν να πληρώσουν ακόμα υψηλότερες τιμές. «Αυτό θα καταστρέψει πλήρως την αγορά», τόνισε ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός.

Η πρόταση της Δύσης

Οι ηγέτες της G7 θα συζητήσουν πώς να δημιουργήσουν ένα τέτοιο ανώτατο όριο τιμών και έχουν εξετάσει άλλες εναλλακτικές λύσεις, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού της μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου.

Οι δυτικοί ηγέτες έχουν προτείνει την θέσπιση ενός ανώτατου ορίου τιμής (πλαφόν) πετρελαίου για να περιοριστεί το ποσό που μπορούν να πληρώσουν τα διυλιστήρια και οι έμποροι για το ρωσικό αργό - μια κίνηση που η Μόσχα λέει ότι δεν θα τηρήσει και μπορεί να αποτρέψει στέλνοντας πετρέλαιο σε κράτη που δεν τηρούν το ανώτατο όριο τιμών.

Ορισμένοι έμποροι και αναλυτές της αγοράς πετρελαίου έχουν εκφράσει αμφιβολίες ότι ένα ανώτατο όριο τιμών θα λειτουργούσε καθώς η Ρωσία έχει βρει τρόπους να μεταφέρει το πετρέλαιο της στην Ασία χωρίς τη χρήση δυτικής ασφάλισης πλοίων. Η Μόσχα θα μπορούσε επίσης να σταματήσει εντελώς τις εξαγωγές πετρελαίου, οδηγώντας σε περαιτέρω άνοδο των τιμών της ενέργειας.

ΡΩΣΙΚΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟTASSΑλεξάντερ ΝόβακΑΝΩΤΑΤΟ ΟΡΙΟ ΤΙΜΗΣ
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα