Η Μόσχα απειλεί εμμέσως με κλείσιμο του Nord Stream 1

Το «χαρτί» του Nord Stream 1 παίζει η ρωσική κυβέρνηση, η οποία απειλεί με κλείσιμο του αγωγού επικαλούμενη τεχνικά προβλήματα στις εργασίες επισκευής των τουρμπινών στον Καναδά. Σημειώνεται ότι ο Nord Stream 1 προμηθεύει με φυσικό αέριο την Ευρώπη μέσω της Βαλτικής Θάλασσας

Ειδικότερα, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην ΕΕ, Βλάντιμιρ Τσιζόφ, δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ria ότι η πλήρης διακοπή των ροών φυσικού αερίου στον αγωγό, ο οποίος προμηθεύει αέριο από τη Ρωσία

στην Ευρώπη, θα ήταν «καταστροφή» για τη Γερμανία.

«Περαιτέρω προβλήματα με την επισκευή των στροβίλων Nord Stream 1 στον Καναδά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διακοπή του έργου, κάτι που θα ήταν καταστροφή για τη Γερμανία. Όσο για το Nord Stream 1, πρέπει να ρωτήσετε τη Siemens γιατί ο στρόβιλος πρέπει να σταλεί στον Καναδά για επισκευή. Όταν όλοι αυτοί οι στρόβιλοι πάνε στον Καναδά για επισκευή, μπορεί να διακόψουν ολοκληρωτικά την ροή φυσικού αερίου κι αυτό νομίζω ότι θα είναι καταστροφή για τη Γερμανία», είπε ο Τσιζόφ στο περιθώριο Οικονομικού Φόρουμ SPIEF στην Αγία Πετρούπολη.

Οι ροές φυσικού αερίου Nord Stream 1 προς τη Γερμανία διακόπηκαν δύο φορές αυτή την εβδομάδα, μια κίνηση που ο υπουργός Οικονομίας της χώρας είπε ότι είχε στόχο να σπείρει την αβεβαιότητα και να ανεβάσει τις τιμές των καυσίμων.

Η Gazprom ανακοίνωσε την Τρίτη την μείωση του εφοδιασμού μέσω της Γερμανίας σε έως 100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) την ημέρα, από 167 mcm, επικαλούμενη την καθυστερημένη επιστροφή του εξοπλισμού που είχε σταλεί για επισκευή. Παράλληλα, η Gazprom στέλνει και την Πέμπτη, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, λιγότερες προμήθειες φυσικού αερίου στην Ιταλία, όπως γνωστοποίησε η Eni.

Η Uniper, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου της Γερμανίας, δήλωσε χθες ότι οι παραδόσεις από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά ένα τέταρτο από τους συμφωνημένους όγκους.

Από την πλευρά του ο Sergiy Makogon, επικεφαλής της εταιρείας διαμετακόμισης φυσικού αερίου της Ουκρανίας, είπε ότι οι περικοπές φυσικού αερίου ισοδυναμούσαν με «εκβιασμό της ΕΕ».

Στα ύψη οι τιμές του φυσικού αερίου

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη εκτινάχθηκαν, καθώς η Ρωσία μείωσε την παροχή αερίου στον μεγαλύτερο αγωγό που την συνδέει με τις αγορές της Ευρώπης.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σημείωσαν άνοδο πάνω από 12%, η οποία προστίθεται στην άνοδο κατά 44% στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟΡωσίαΓερμανίαGazprom
Keywords
Τυχαία Θέματα