Η Φον ντερ Λάιεν «καρφώνει» Ντομπρόβσκις για τις εξαγωγές εμβολίων

18:31 1/2/2021 - Πηγή: Reporter

Την ευθύνη για την ανατροπή στο θέμα των ελέγχων κατά την εξαγωγή των εμβολίων προσπαθεί να αποκρούσει η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δηλώνοντας πως υπεύθυνος για τον κανονισμό, είναι ο Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκάλεσε οργή στη Βρετανία και την Ιρλανδία την Παρασκευή (29/1), όταν δημοσίευσε προτάσεις για έλεγχο των αποστολών εμβολίων από την ΕΕ στη Βόρεια Ιρλανδία, υπονομεύοντας τη δέσμευσή της κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το Brexit να διατηρήσει ανοιχτά τα σύνορα της Ιρλανδίας.

Το σχέδιο αποσύρθηκε απότομα το ίδιο κιόλας βράδυ. Ωστόσο, ακόμα συζητιέται η ευρωπαϊκή "γκάφα".

"Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι υπάρχει ένας που ήταν επικεφαλής σε αυτό, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος, Βάλντις Νομπρόβσκις επειδή είναι υπεύθυνος για το εμπόριο", δήλωσε ο επικεφαλής εκπρόσωπος της επιτροπής Έρικ Μάμερ σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα (1/2). "Αυτός ο κανονισμός εμπίπτει στην ευθύνη του κ. Ντομπρόβσκις και του υπουργικού συμβουλίου του και φυσικά των υπηρεσιών της επιτροπής που λογοδοτούν σε αυτόν".

Η φον ντερ Λάιεν δέχθηκε έντονη κριτική λόγω της γρήγορης υιοθέτησης μέτρων που υποχρεώνουν τις εταιρείες φαρμάκων να λάβουν άδεια πριν μπορέσουν να στείλουν εμβόλιο, που έχει κατασκευαστεί στην ΕΕ, σε άλλες χώρες και φαίνεται πως θέλει να διώξει από πάνω της την ευθύνη.

Το αρχικό σχέδιο περιλάμβανε την επιλογή της ΕΕ να επικαλεστεί μια ρήτρα έκτακτης ανάγκης στη συμφωνία Brexit που θα μπορούσε να εισαγάγει περιορισμούς μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, μια προοπτική που αντιμετωπίστηκε με απογοήτευση στο Δουβλίνο, το Λονδίνο και το Μπέλφαστ.

Λίγο μετά την ανακοίνωση του μηχανισμού ωστόσο, η φον ντερ Λάιεν έκανε μια αναστροφή και απομάκρυνε αυτό το μέρος του σχεδίου. Ήταν η τελευταία σε μια σειρά λαθών σε επικοινωνία και πολιτική για την φον ντερ Λάιεν, καθώς παλεύει να διορθώσει την αργή εξέλιξη του προγράμματος εμβολιασμού της ΕΕ.

Ο ίδιος ο Ντομπρόβσκις από την πλευρά του, είχε δηλώσει δημοσίως ότι δεν υπήρχε σχέδιο περιορισμού των εξαγωγών εμβολίων μόλις δύο ημέρες πριν από την έκδοση της πρότασης από την Επιτροπή.

Φον ντερ ΛάιενΝτομπρόβσκιςεξαγωγές εμβολίωνΒρετανία
Keywords
Τυχαία Θέματα