Η Ευρώπη σε κλοιό μετάλλαξης Όμικρον-Ύποπτα κρούσματα και γενικός συναγερμός

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει για τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού που εντοπίστηκε αρχικά στην Μποτσουάνα και οι επιστήμονες την ονομάζουν πλέον Όμικρον. Αν και πολλές ευρωπαϊκές χώρες έσπευσαν να ανακοινώσουν κλείσιμο των συνόρων τους για ταξιδιώτες από τη νότια Αφρική, το νέο στέλεχος βρίσκεται ήδη στη Γηραιά Ήπειρο και τρομάζει.

Το Βέλγιο ανακοίνωσε την Παρασκευή (26/11) το πρώτο κρούσμα της νέας μετάλλαξης, το οποίο εντοπίστηκε σε ανεμβολίαστη γυναίκα νεαρής ηλικίας που εμφάνισε συμπτώματα 11 ημέρες αφότου ταξίδεψε

στην Αίγυπτο μέσω Τουρκίας, χωρίς να έχει κάποια σχέση με τη νότια Αφρική.

Πτήση- θρίλερ από τη Nότιο Αφρική στην Ολλανδία

Την ίδια ώρα, έχει σημάνει «κόκκινος» συναγερμός, καθώς σε δύο πτήσεις που έφτασαν το βράδυ της Παρασκευής από τη νότια Αφρική στην Ολλανδία εντοπίστηκαν τουλάχιστον 85 θετικοί στον κορονοϊό.

Ακόμα δεν έχει διαπιστωθεί αν νοσούν με την Όμικρον ή τη Δέλτα, αλλά όσοι βρέθηκαν θετικοί έχουν μπει σε καραντίνα σε ξενοδοχείο, ενώ άπαντες έμειναν για ώρες στο αεροδρόμιο μέχρι να ολοκληρωθούν τα τεστ.

Μάλιστα, ρεπόρτερ των New York Times που επέβαινε σε μια από τις δυο πτήσεις ανέφερε ότι, παρά τη σαφή οδηγία, αρκετοί δεν φορούσαν μάσκες την ώρα της πτήσης.

Το ECDC κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

Μερικές ώρες νωρίτερα, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC) ανακοίνωσε ότι ο κίνδυνος να εξαπλωθεί στην Ευρώπη η παραλλαγή Όμικρον είναι «υψηλός έως πολύ υψηλός».

Στην έκθεσή του αναφέρει ότι «το γενικό επίπεδο κινδύνου για την ΕΕ και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο» όσον αφορά αυτή τη νέα παραλλαγή του SARS-CoV-2, κρίνεται «υψηλό έως πολύ υψηλό».

Μέτρα στην Ελλάδα

Η Ελλάδα λαμβάνει τα μέτρα της και ήδη έχει θέσει σε εφαρμογή περιορισμούς σε όσους ταξιδεύουν από τις χώρες της νότιας Αφρικής, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι.

Στα μέτρα περιλαμβάνεται το συστηματικό τέστινγκ, με 2 PCR και ένα rapid test, αλλά και καραντίνα για όσους έρχονται από τις παραπάνω χώρες, ενώ επιτρέπεται η είσοδος μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης.

Άλλωστε, όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να αναστείλουν προσωρινά τα ταξίδια από τη νότια Αφρική.

Αγωνία για τα εμβόλια

Στο στρατόπεδο των επιστημόνων επικρατεί ιδιαίτερη ανησυχία για το αν τα εμβόλια καλύπτουν τη νέα μετάλλαξη.

Η Μοderna ήδη ανακοίνωσε ότι «θα αναπτύξει γρήγορα ένα υποψήφιο εμβόλιο για μια αναμνηστική δόση συγκεκριμένα για την παραλλαγή Όμικρον», ενώ και η Pfizer είχε τονίσει ότι, αν χρειαστεί, θα είναι σε θέση να παραδώσει μέσα σε 100 ημέρες νέα εμβόλια που να καλύπτουν τη νέα μετάλλαξη.

Παράλληλα, και η Astrazeneca ανακοίνωσε ότι εξετάζει την ανθεκτικότητα του εμβολίου της απέναντι στην Όμικρον.

παραλλαγή ΌμικρονΕυρώπηκορονοιόςΟλλανδίαμέτρα
Keywords
Τυχαία Θέματα