Η ελληνική ναυτιλία πιέζει για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Στις 5 Δεκεμβρίου η ΕΕ έχει αποφασίσει να θέσει σε ισχύ το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί να οριστεί πλαφόν στην τιμή του και η... εξίσωση για την ώρα μοιάζει δύσκολη.

Έχουμε φτάσει στο παρά πέντε (ημέρες) πριν από την εφαρμογή του εμπάργκο και ακόμα υπάρχει διάσταση απόψεων.

Η τελευταία πρόταση για πλαφόν στα 62 δολάρια το βαρέλι "πάγωσε" τις διαπραγματεύσεις, που γίνονται βέβαια στο παρασκήνιο.

Ανάμεσα

στα κράτη - μέλη της Ένωσης υπάρχουν ουσιαστικά δύο οπτικές γωνίες.

Ποιοι ζητούν χαμηλότερη τιμή

Η μία είναι αυτή των χωρών με μεγάλη εξάρτηση στο ρωσικό πετρέλαιο, οι χώρες της Βαλτικής και η Πολωνία. Αυτή η ομάδα θεωρεί ότι τα 62 δολάρια το βαρέλι αποτελούν πολύ γενναιόδωρο πλαφόν για τη Ρωσία.

Ζητούν μία τιμή που θα ασκεί, όπως λένε, μεγαλύτερη πίεση στα έσοδα της Μόσχας και ενδεχομένως να βάλει εμπόδια στα σχέδια του Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η ελληνική ναυτιλια πιέζει για καλύτερη τιμή

Στην άλλη ομάδα χωρών ανήκει η Ελλάδα και λοιπές ναυτιλιακές χώρες, που ζητούν υψηλότερη τιμή. Ο λόγος είναι ότι το σχέδιο του ανώτατου ορίου στις τιμές του ρωσικού αργού θα απαγορεύει ναυτιλιακές και άλλες υπηρεσίες που απαιτούνται για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου, εκτός εάν τα φορτία αγοράζονται κάτω από το εν λόγω όριο.

Το πρακτορείο Bloomberg σε νεότερο δημοσίευμά του παρουσιάζει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες κερδίζει έδαφος μία πρόταση στα 60 δολάρια το βαρέλι.

Προφανώς, θα υπάρξουν και δυσαρεστημένοι, όπως για παράδειγμα η Ελλάδα, αλλά η ανάγκη για συμφωνία είναι επείγουσα. Θα μπορούσε δε η χώρα μας να συμβιβαστεί με το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, πιέζοντας για το πλαφόν στο φυσικό αέριο που επίσης εκκρεμεί.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το επίπεδο των 60 δολ. δεν έχει ακόμη προταθεί επίσημα. Οι πρεσβευτές της ΕΕ συναντήθηκαν σήμερα Τετάρτη για μία προγραμματισμένη σύνοδο, αλλά το ανώτατο όριο δεν ήταν στην επίσημη ατζέντα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Σημειώνεται ότι οποιαδήποτε συμφωνία σε επίπεδο ΕΕ απαιτεί την υποστήριξη όλων των κρατών - μελών, καθώς και της G-7. Ένας από τους ανθρώπους που μίλησαν στο Bloomberg είπε ότι το πλαφόν των 60 δολαρίων θα ταίριαζε στην εμβέλεια που έχει θέσει η G7.

Μηχανισμός αναθεώρησης

Να σημειωθεί ακόμα πως η πρόταση για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο θεωρείται βέβαιο πως θα περιλαμβάνει μηχανισμό αναθεώρησης. Η Ελλάδα έχει προτείνει να γίνεται αυτό κάθε δύο μήνες, ξεκινώντας από τα μέσα Ιανουαρίου, ώστε να αξιολογούνται έγκαιρα οι εξελίξεις στην αγορά.

Επίσης, μαζί με τη Μάλτα και την Κύπρο, η Αθήνα αναζητά εγγυήσεις ότι η ναυτιλιακή βιομηχανία των χωρών αυτών δεν θα υφίσταται διακρίσεις απέναντι σε διεθνείς ανταγωνιστές λόγω του πλαφόν.

Από την πλευρά τους, η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής έχουν ζητήσει μία πιο συγκεκριμένη πρόοδο με ένα νέο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ.

ΕΛΛΑΔΑπλαφόνΠΕΤΡΕΛΑΙΟΡΩΣΙΚΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΤιμέςΝΑΥΤΙΛΙΑ
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα
Η ελληνική ναυτιλία πιέζει για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο,