Η ΕΚΤ προειδοποιεί τις τράπεζες για τα hedge funds

«Οι τράπεζες της ευρωζώνης πρέπει να είναι πιο επιλεκτικές με πελάτες που κάνουν ριψοκίνδυνα στοιχήματα σε χρηματοπιστωτικές αγορές, όπως τα hedge funds, και να γίνουν πιο συνετές στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται την έκθεσή τους σε αυτές», δήλωσε την Παρασκευή (13/1) η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Σύμφωνα με το Reuters,

η κίνηση της ΕΚΤ δείχνει πως οι ρυθμιστικές αρχές εντείνουν τον έλεγχο του ρόλου των non-banks, ενός τομέα που αντιπροσωπεύει περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ο λεγόμενος μη τραπεζικός τομέας «εκτινάχθηκε» μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, καθώς οι τράπεζες έλαβαν αυστηρότερη ρύθμιση, ενώ το μέγεθός του εκτιμάται σε περίπου 240 τρισ. δολάρια σύμφωνα με το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της G20.

Η non-bank αγορά έχει θύλακες αδιαφανούς «κρυφής μόχλευσης», όπου οι non-banks –όπως τα αμοιβαία κεφάλαια κινδύνου ή οι εμπορικές εταιρείες– δανείζονται από τράπεζες για να λειτουργήσουν και να έχουν πρόσβαση σε ρευστότητα.

Σήμα κινδύνου από την ΕΚΤ

Ο κορυφαίος επόπτης της ΕΚΤ, Andrea Enria, προέτρεψε τις τράπεζες να είναι πιο απαιτητικές με τέτοιους πελάτες και να λένε όχι όταν μια συμφωνία είναι πολύ επικίνδυνη. «Η αποτυχία ενός πελάτη να παράσχει πληροφορίες θα πρέπει να έχει ως αποτέλεσμα μια πιο συντηρητική προσέγγιση όσον αφορά την εξασφάλιση, την περιθωριοποίηση και τα όρια, ή ακόμα και την απόρριψη ή την απομάκρυνση πελατών», δήλωσε ο Enria.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΕΚΤ διαπίστωσε ότι ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων «έδινε κίνητρα σε ορισμένες τράπεζες να αυξήσουν τον όγκο των υπηρεσιών κεφαλαιαγοράς που παρέχονται σε πιο ριψοκίνδυνους και λιγότερο διαφανείς αντισυμβαλλομένους, συμπεριλαμβανομένων μη τραπεζικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, όπως τα hedge funds και τα οικογενειακά γραφεία».

Μετά την κατάρρευση του γραφείου της οικογένειας Archegos το 2021 που προκάλεσε μεγάλες απώλειες για την Credit Suisse και άλλες τράπεζες, η ΕΚΤ πραγματοποίησε επανεξέταση του τρόπου με τον οποίο οι τράπεζες της ευρωζώνης διαχειρίζονται τον κίνδυνο αθέτησης υποχρεώσεων πελάτη σε συμβόλαιο παραγώγων.

Πρόοδος, αλλά και ελλείψεις

Η ΕΚΤ εξέτασε επίσης τις σχέσεις μεταξύ τραπεζών, εμπόρων και εταιρειών ενέργειας μετά την αστάθεια σε αυτές τις αγορές λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Enria είπε ότι η ΕΚΤ είχε διαπιστώσει «κάποια πρόοδο» αλλά και «αρκετές ουσιαστικές ελλείψεις», που κυμαίνονται από το πόσες εξασφαλίσεις απαιτούν οι τράπεζες από αυτούς τους πελάτες μέχρι τους νομικούς όρους των συμβολαίων τους. Τόνισε ότι η ΕΚΤ «θα χρησιμοποιήσει όλο το φάσμα των εποπτικών εργαλείων για να διασφαλίσει ότι οι εποπτευόμενες τράπεζες αντιμετωπίζουν έγκαιρα τις αδυναμίες».

Η ΕΚΤ μπορεί να υποβάλει τις λεγόμενες «ποιοτικές» απαιτήσεις, όπως η αυστηροποίηση των επιταγών μιας τράπεζας, αλλά και να αυξήσει τις απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας μιας τράπεζας εάν η ΕΚΤ πιστεύει ότι τα αιτήματά της δεν έχουν ληφθεί υπόψη. Ο Enria πρόσθεσε ότι η ανασκόπηση της ΕΚΤ διαπίστωσε επίσης ότι οι νομικοί όροι των συμβάσεων παραγώγων «φαίνονταν να έχουν χαλαρώσει υπό εμπορική πίεση» και οι δείκτες έγκαιρης προειδοποίησης, όπως η ακρίβεια στις πληρωμές εξασφαλίσεων, δεν λαμβάνονταν πάντα υπόψη.

Είπε, ακόμη, στις τράπεζες να πραγματοποιήσουν εσωτερικά «stress tests» για τον αποκαλούμενο κίνδυνο πιστωτικού αντισυμβαλλομένου και «ασκήσεις πυρκαγιάς» (fire-drills) σχετικά με την ικανότητά τους να ολοκληρώσουν τη σχέση τους με έναν πελάτη όταν αυτή η σχέση έχει φθαρεί.

NON BANKSΑντρέα ΕνρίαΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑευρωπαϊκές τράπεζεςARCHEGOSstress testsCredit Suisse
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα