Η χειρότερη εβδομάδα του τελευταίου τριμήνου για τις ευρωαγορές

Στο «κόκκινο» διατηρήθηκαν σήμερα (23/6) οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες, ολοκληρώνοντας την εβδομάδα με τις μεγαλύτερες απώλειες εδώ και τρεις μήνες, ως επακόλουθο του 4ήμερου πτωτικού σερί που προηγήθηκε.

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε απώλειες 0,34% και έκλεισε στις 453,14 μονάδες, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας σημείωσε «βουτιά» 2,9% που αποτελεί τη χειρότερη επίδοση το τελευταίο τρίμηνο. Ισχυρές πιέσεις άσκησαν οι νέες αυξήσεις των επιτοκίων που αποφάσισαν πολλές κεντρικές τράπεζες

στην Ευρώπη.

Στη Γερμανία ο DAX διολίσθησε 0,99% στις 15.829,94 μονάδες, στην Βρετανία ο FTSE 100 έχασε 0,54% στις 7.461,87 μονάδες, στη Γαλλία ο CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,55% στις 7.163,42 μονάδες, στην Ισπανία ο IBEX 35 κινήθηκε χαμηλότερα κατά 1,06% στις 9.265,80 μονάδες και στην Ιταλία ο FTSE MIB έκλεισε με απώλειες 0,73% στις 27.209,66 μονάδες.

Της πτώσης του γερμανικού δείκτη ηγήθηκε η μετοχή της Siemens Energy η οποία «βυθίστηκε» σήμερα κατά 37,3%. Η εταιρεία, η οποία προμηθεύει εξοπλισμό και υπηρεσίες στον τομέα της ενέργειας, προειδοποίησε ότι ο αντίκτυπος των προβλημάτων ποιότητας στη μονάδα ανεμογεννητριών της Siemens Gamesa θα είναι αισθητός για χρόνια.

Παράλληλα, ο βασικός δείκτης πόρων στην Ευρώπη υποχώρησε για έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση, σημειώνοντας πτώση 7,9% στο πενθήμερο. Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση κλαδικού δείκτη αυτή την εβδομάδα. Σε άλλους κλαδικούς δείκτες, οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου υποχώρησαν κατά 2,2% ενώ και ο τομέας της εξόρυξης σημείωσε πτώση 1,7%. Αντίθετα, οι μετοχές της υγειονομικής περίθαλψης και των τηλεπικοινωνιών κατέγραψαν μέτρια κέρδη, κλείνοντας η καθεμία κατά 0,7% υψηλότερα.

Στα μάκρο της ημέρας, ο σύνθετος δείκτης PMI για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες στην ευρωζώνη υποχώρησε σε χαμηλό πέντε μηνών στο 50,3 από 52,8 τον Μάιο, σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία της έρευνας HCOB των δεικτών PMI που παρουσιάζει η S&P Global. Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters περίμεναν μικρότερη πτώση του δείκτη στο 52,5.

Παράλληλα, ο όγκος των λιανικών πωλήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάιο αυξήθηκε κατά 0,3% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Η μεγαλύτερη θετική συμβολή προήλθε από το λιανικό εμπόριο εκτός καταστημάτων, στο οποίο ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε κατά 2,7% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

ευρωπαϊκά χρηματιστήρια Stoxx 600SIEMENS ENERGY
Keywords
Αναζητήσεις
i-cheiroteri-evdomada-tou-teleftaiou-triminou-gia-tis-evroagores.htm
Τυχαία Θέματα
Η χειρότερη εβδομάδα του τελευταίου τριμήνου για τις ευρωαγορές,