Η αβεβαιότητα για το αμερικανικό χρέος… πληγώνει τις ευρωαγορές

Ελαφρά πτωτικά κινούνται οι κυριότεροι δείκτες των χρηματιστηρίων της Ευρώπης στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Τρίτης (23/5), καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ, με τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται.

Οι μετοχές που σχετίζονται με οικιακά αγαθά υποχωρούν 1%, ενώ αυτές του λιανεμπορίου σημειώνουν πτώση 0,5%. Αντίθετα αυτές των τηλεπικοινωνιών ανεβαίνουν 0,5%.

Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Βουλής Κέβιν Μακάρθι δήλωσε ότι είχε μια «παραγωγική»

και «επαγγελματική» συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σχετικά με το πώς να αυξηθεί το ανώτατο όριο του χρέους, αλλά ότι οι δυο τους δεν κατέληξαν σε συμφωνία.

Ο Μπάιντεν δήλωσε αισιόδοξος για την πρόοδο και τόνισε την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι θα κλείσουν τα φορολογικά κενά, ώστε οι πλούσιοι να πληρώνουν δίκαιο μερίδιο φόρων. Ο ΜακΚάρθι είπε ότι ανυπομονεί να βρει κοινό έδαφος, αφού είπε νωρίτερα την ίδια μέρα ότι οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν στη συνάντηση.

Οι επενδυτές παρακολουθούν για ενημερώσεις σχετικά με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για το ανώτατο όριο χρέους εν μέσω ανησυχιών για το τι θα μπορούσε να σημαίνει μια χρεοκοπία για την οικονομία.

Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν μόλις δημοσίευσε μια νέα επιστολή προς τους ηγέτες του Κογκρέσου με επικαιροποιημένες οδηγίες σχετικά με την νωρίτερη ημερομηνία που οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο χρεοκοπίας.

Η ημερομηνία παραμένει η 1η Ιουνίου στη νέα επιστολή, η ίδια ημερομηνία από τις αρχές Μαΐου. Αλλά το νέο μήνυμα περιέχει δύο βασικές διαφορές από μια πολύ παρόμοια επιστολή που έγραψε η Γέλεν στις 15 Μαΐου.

«Με μια πρόσθετη εβδομάδα πληροφοριών τώρα, γράφω για να σημειώσω ότι εκτιμούμε ότι είναι πολύ πιθανό ότι το Υπουργείο Οικονομικών δεν θα είναι πλέον σε θέση να ικανοποιήσει όλες τις υποχρεώσεις της κυβέρνησης εάν το Κογκρέσο δεν έχει ενεργήσει για να αυξήσει ή να αναστείλει το όριο χρέους έως αρχές Ιουνίου και ενδεχομένως ήδη από την 1η Ιουνίου», γράφει η Γέλεν.

Η φράση «πολύ πιθανό» είναι νέα. Την περασμένη εβδομάδα η Γέλεν έγραψε ότι ήταν απλώς «πιθανό».

Η Γέλεν αφαίρεσε επίσης μια ολόκληρη πρόταση από την επιστολή της περασμένης εβδομάδας που έλεγε ότι τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνει αυτή τη στιγμή το Υπουργείο Οικονομικών θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εκπνοή αυτής της προθεσμίας του Ιουνίου.

«Η πραγματική ημερομηνία που το Υπουργείο Οικονομικών θα εξαντλήσει τα έκτακτα μέτρα θα μπορούσε να είναι αρκετές ημέρες ή εβδομάδες αργότερα από αυτές τις εκτιμήσεις», έγραφε η επιστολή της Γέλεν στις 15 Μαΐου προς τους ηγέτες του Κογκρέσου.

Πίσω στην Ευρώπη, η επιχειρηματική δραστηριότητα στην οικονομία της ευρωζώνης κινήθηκε κάτω από τις εκτιμήσεις τον Μάιο, σύμφωνα με τους προκαταρκτικούς δείκτες της S&P Global.

Συγκεκριμένα, ο σύνθετος PMI για την ευρωζώνη διαμορφώθηκε στις 53,3 μονάδες έναντι 54,1 μονάδων τον Απρίλιο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 53,5 μονάδες.

Ο PMI για τον κλάδο της μεταποίησης στην ευρωζώνη έπεσε στις 44,6 μονάδες από 45,8 μονάδες τον Απρίλιο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις 46 μονάδες.

Ο PMI για τον κλάδο των υπηρεσιών διαμορφώθηκε στις 55,9 μονάδες έναντι 56,2 μονάδες τον Απρίλιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις 55,5 μονάδες.

Στο πλαίσιο αυτό, στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Τρίτης, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 0,26% στις 467,62 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX κινείται πτωτικά 0,18% στις 16.199,25 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 χάνει 0,70% στις 7.426,49 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σταθεροποιείται στις 7.770,90 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει απώλειες 0,30% στις 27.230 μονάδες, ενώ στην Ιβηρική ο ισπανικός IBEX 35 χάνει 0,19% στις 9.287,21 μονάδες, με τον πορτογαλικό PSI 20 να υποχωρεί 0,22% στις 5.981,64 μονάδες.

ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣDAX 30Stoxx Europe 600
Keywords
Τυχαία Θέματα