Η απραξία (λόγω πανδημίας) «οδηγεί» σε λάθη τους πιλότους

Η πανδημία του κορονοϊού περιόρισε σημαντικά τις πτήσεις παγκοσμίως, στέλνοντας αρκετούς πιλότους για μήνες στα... πιτς. Αυτό, όμως, ενδέχεται να έχει ακόμα και τραγικές συνέπειες καθώς στις ΗΠΑ καταγράφονται σοβαρά λάθη από πιλότους που επιστρέφουν έπειτα από πολύμηνη απουσία στο πιλοτήριο.

Άλλος ξέχασε να θέσει σε λειτουργία και τον δεύτερο κινητήρα κατά την απογείωση, άλλος, έπειτα από επτάμηνη απουσία, συνειδητοποίησε την τελευταία στιγμή ότι δεν είχε κατεβάσει τους τροχούς για την προσγείωση, άλλος απογειώθηκε προς λάθος προορισμό...

Όλοι

απέδωσαν το λάθος τους στην πολύμηνη αποχή από τη δουλειά τους.

Φόβοι για μοιραία λάθη

Τα δεκάδες λάθη καταγράφονται σε ένα ειδικό πρόγραμμα που εντοπίζει λάθη που μπορούν να αποβούν μοιραία και το οποίο, αν και υπάρχει εδώ και δεκαετίες, έχει πάρει... φωτιά τώρα που και οι πτήσεις προσπαθούν να επανέλθουν στην κανονικότητα.

Οι μεγάλες περικοπές που αναγκάστηκαν να κάνουν οι αεροπορικές έστειλε στα... πιτ περίπου 100.000 πιλότους παγκοσμίως, με αρκετούς να μην έχουν πετάξει ακόμα και για 18 μήνες!

Πλέον, όμως, επιστρέφουν και εκφράζονται φόβοι ότι τα λάθη τους θα μπορούσαν να αποβούν μοιραία.

Αν και κάποιες εταιρείες παρέχουν εκ νέου εκπαίδευση στους πιλότους τους, αρκετές κάνουν ελάχιστα πράγματα για να τους ξαναβάλουν στο κλίμα.

Παρόλα αυτά, οι προσομοιώσεις, όπως λένε και οι ίδιοι οι πιλότοι, δεν μπορούν να συγκριθούν με τις πραγματικές πτήσεις.

Επίσης, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν πλέον και άλλα προβλήματα, όπως το στρες, ψυχολογικό, αλλά και... οικονομικό, λόγω της μείωσης των εσόδων τους στη διάρκεια της πανδημίας, ενώ κάποιοι, όπως παραδέχονται, δεν έχουν συνέλθει ακόμα και σωματικά από τον κορονοϊό. Υπολογίζεται ότι οι αεροπορικές εταιρείες έχασαν πέρυσι 138 δισεκατομμύρια δολάρια και το 2021 θα χάσουν περίπου 52 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ανασφαλείς και οι ίδιοι οι πιλότοι

Οι αρμόδιες Αρχές γνωρίζουν για το πρόβλημα και είναι σε επαφή με τους ίδιους τους πιλότους, που απαντούν σε ανώνυμα ερωτηματολόγια.

Αρκετοί από αυτούς λένε ότι πλέον δεν μπορούν να κάνουν τόσο αυτόματα κινήσεις που έκαναν πριν, ενώ άλλοι αμφιβάλλουν για το αν είναι σε θέση να χειριστούν κάποιο απρόσμενο περιστατικό στον αέρα.

Έμπειρος πιλότος της Qantas Airways δήλωσε ότι συνάδελφοί του που επέστρεψαν στη δουλειά τουλάχιστον έξι μήνες μετά έχουν κάνει τουλάχιστον ένα ή δύο μικρά λάθη στο πιλοτήριο.

απραξίαπανδημίαπτήσειςπιλότοι
Keywords
Τυχαία Θέματα