Η απόφαση του OPEC+ δυσχεραίνει το έργο των κεντρικών τραπεζών

14:17 3/4/2023 - Πηγή: Reporter

Ακόμα πιο δύσκολη θα γίνει η προσπάθεια των κεντρικών τραπεζών να περιορίσουν τις πληθωριστικές πιέσεις μετά την απόφαση των μελών του OPEC+ να μειώσουν την παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου κατά 1,16 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Πιο συγκεκριμένα, η απόφαση που ανακοινώθηκε την Κυριακή, δέχθηκε ισχυρές επικρίσεις από τις ΗΠΑ, καθώς όπως τόνισαν θα προστεθεί στις υπάρχουσες

προθέσεις της Ρωσίας να μειώσει τη δική της παραγωγή κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως από τα επίπεδα παραγωγής του Φεβρουαρίου.

«Δεν πιστεύουμε ότι οι περικοπές ενδείκνυνται αυτή τη στιγμή, δεδομένης της αβεβαιότητας της αγοράς – και το έχουμε καταστήσει σαφές», δήλωσε εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Reuters.

Τροφοδότηση του πληθωρισμού

«Η αναμενόμενη αύξηση των τιμών του πετρελαίου για το υπόλοιπο του έτους ως αποτέλεσμα αυτών των περικοπών θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τον παγκόσμιο πληθωρισμό, προκαλώντας μια πιο επιθετική στάση για τις αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο. Αυτό, ωστόσο, θα μείωνε την οικονομική ανάπτυξη και θα μείωνε την επέκταση της ζήτησης πετρελαίου», δήλωσε ο Victor Ponsford της Rystad Energy σε σημείωμά του.

«Αλλά οι κεντρικές τράπεζες ενδέχεται να μην αποκλίνουν από την πορεία της επιβράδυνσης της αύξησης του δανεισμού, καθώς οι απόψεις τους διαμορφώνονται κυρίως από τα στοιχεία για τον πυρήνα του πληθωρισμού, τα οποία δεν θα επηρεαστούν τόσο από τις ισχυρότερες τιμές του πετρελαίου όσο τα βασικά δεδομένα», εκτιμά ο Tamas Varga της PVM.

H αστάθεια στον τραπεζικό τομέα

Άλλη πηγή του OPEC+ ανέφερε ότι οι συζητήσεις για τον συντονισμό περαιτέρω περικοπών προέκυψαν προς τα τέλη της περασμένης εβδομάδας επειδή η αστάθεια στον τραπεζικό τομέα κλώνισε την εμπιστοσύνη των επενδυτών σε πιο ιστορικά ασταθή περιουσιακά στοιχεία, όπως το πετρέλαιο.

«Αυτό που συνέβη με τις τιμές του πετρελαίου τις τελευταίες τρεις εβδομάδες δεν είχε να κάνει με πετρελαϊκούς παράγοντες, είχε να κάνει με την τραπεζική κρίση και τους φόβους που φέρνει μαζί της. Είχαμε επίσης μια τεράστια, τεράστια αύξηση στην αγορά short, και αυτό είναι κάτι που ο OPEC θέλει πολύ να ξεπεράσει», είπε στο CNBC η Amrita Sen.

OPECΤΡΑΠΕΖΕΣΠΕΤΡΕΛΑΙΟπληθωρισμός
Keywords
Τυχαία Θέματα