Η ανησυχία για την προσφορά ανεβάζει το πετρέλαιο

Άνοδο άνω του 2% καταγράφουν την Τετάρτη (30/11) οι τιμές του πετρελαίου, λόγω ενδείξεων στενότερης προσφοράς, ασθενέστερου δολαρίου και αισιοδοξίας για την ανάκαμψη της κινεζικής ζήτησης.

Παρόλα αυτά, η πιθανότητα ο ΟΠΕΚ+ να αφήσει αμετάβλητη την παραγωγή στην προσεχή συνάντησή του περιορίζει τα κέρδη.

Η στήριξη των τιμών ακολουθεί τις προσδοκίες για πιο περιορισμένη προσφορά

αργού. Τα αποθέματα αμερικανικού αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά 7,9 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 25 Νοεμβρίου, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου την Τρίτη.

Επίσημα στοιχεία αναμένονται από την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ μέσα στην ημέρα.

Και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αναμένει ότι η ρωσική παραγωγή αργού θα περιοριστεί κατά περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του επόμενου έτους, δήλωσε ο επικεφαλής του Φατίχ Μπιρόλ στο Reuters την Τρίτη.

Από την πλευρά της ζήτησης, περαιτέρω υποστήριξη προήλθε από την αισιοδοξία για την ανάκαμψη της ζήτησης στην Κίνα, τον μεγαλύτερο αγοραστή αργού στον κόσμο.

Η Κίνα ανέφερε λιγότερες μολύνσεις COVID-19 από ό,τι την Τρίτη, ενώ η αγορά εικάζει ότι οι διαδηλώσεις του Σαββατοκύριακου θα μπορούσαν να προκαλέσουν χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών.

Η Γκουανγκζού, στα νότια της χώρας χαλάρωσε τους κανόνες πρόληψης του COVID σε πολλές περιοχές την Τετάρτη.

Η πτώση του αμερικανικού δολαρίου συνέβαλε επίσης στην άνοδο των τιμών. Ένα ασθενέστερο δολάριο καθιστά φθηνότερα τα συμβόλαια πετρελαίου σε δολάρια για τους κατόχους άλλων νομισμάτων και ενισχύει τη ζήτηση.

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ έχει προγραμματιστεί να μιλήσει για την οικονομία και την αγορά εργασίας την Τετάρτη, με τους επενδυτές να αναζητούν ενδείξεις για το πότε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα επιβραδύνει τον ρυθμό των επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων.

Περιορίζοντας τα κέρδη, η απόφαση του ΟΠΕΚ+ να πραγματοποιήσει τη συνεδρίασή του στις 4 Δεκεμβρίου σηματοδοτεί ουσιαστικά μικρή πιθανότητα αλλαγής πολιτικής, δήλωσε στο Reuters την Τετάρτη μια πηγή με άμεση γνώση του θέματος.

«Τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς ευνοούν άλλη μια περικοπή, ειδικά δεδομένης της αβεβαιότητας για την κατάσταση του κορονοϊού στην Κίνα... Αν δεν γίνει κάτι τέτοιο, κινδυνεύει να πυροδοτήσει άλλη μια φρενίτιδα στις πωλήσεις», δήλωσε ο Στίβεν Μπρένοκ του χρηματιστή πετρελαίου PVM.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, το αμερικανικό αργό ανεβαίνει 2,28% στα 79,97 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 2,15% στα 86,06 δολάρια το βαρέλι.

Ανοδικά και το φυσικό αέριο

Κέρδη καταγράφουν και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 5,548% στα 143,720 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 1,58% στα 1.775,75 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 1,72% στα 21,762 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 2.92% στα 3,7458 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,31% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0359 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά 0,46% στο 1,201 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,12% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8624 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟαμερικανικό αργόΜΠΡΕΝΤΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟδολαριοχρυσόςχαλκόςασήμι
Keywords
Τυχαία Θέματα