Η Ακαδημία Αθηνών μετατρέπεται σε κτίριο μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης

Ένα εμβληματικό νεοκλασικό κτίριο στο κέντρο της Αθήνας, ηλικίας 136 ετών, δείχνει το δρόμο για τα κτίρια του αύριο.

Το ιστορικό κτίριο της Ακαδημίας Αθηνών, στην οδό Πανεπιστημίου, που έχει χαρακτηριστεί ως το ωραιότερο νεοκλασικό του κόσμου, όπως επισημαίνει με δηλώσεις του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Χρήστος Ζερεφός,

σύντομα θα μετατραπεί σε κτίριο μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας με τη χρήση γεωθερμίας και φωτοβολταϊκών.

Ήδη στον ελεύθερο χώρο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Σίνα και Βησσαρίωνος έχουν ξεκινήσει οι γεωτρήσεις για την αξιοποίηση της γεωθερμίας.

Η πρώτη γεώτρηση έχει ολοκληρωθεί και θα ακολουθήσουν άλλες 17, σε βάθος 100 μέτρων στις οποίες θα τοποθετηθούν σωλήνες με υγρό που θα εξασφαλίζει την ψύξη του κτιρίου το καλοκαίρι και τη θέρμανση το χειμώνα, αξιοποιώντας σε συνδυασμό με αντλίες θερμότητας τη σταθερή θερμοκρασία του υπεδάφους καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους.

Συγκεκριμένα όπως υπογραμμίζει ο κ. Ζερεφός, είναι η πρώτη φορά που εισάγεται η γεωθερμία σε κεντρικό κτίριο της πρωτεύουσας.

«Σε συνδυασμό με την αντικατάσταση των κουφωμάτων, οι ενεργειακές παρεμβάσεις εξασφαλίζουν μηδενική ενεργειακή κατανάλωση, μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και πλήρη ενεργειακή αυτονομία για ένα ιστορικό κτίριο της Αθήνας» συμπληρώνει.

ενεργειακή κατανάλωσηνεοκλασικόΧΡΗΣΤΟΣ ΖΕΡΕΦΟΣΠανεπιστημίουγεωθερμίαφωτοβολταϊκά
Keywords
Τυχαία Θέματα