Η Αίγυπτος προωθεί την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη

16:11 6/6/2020 - Πηγή: Reporter

Την κατάπαυση του πυρός στην Λιβύη προτείνει η Αίγυπτος, μετά από την συνάντηση του προέδρου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, με τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος βρίσκεται στο Κάιρο για συζητήσεις, ύστερα από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο στρατιωτικό μέτωπο.

Ειδικότερα, ο Σίσι ζήτησε από κυβέρνηση του Φαγιέζ αλ Σάρατζ να σταματήσουν οι εχθροπραξίες και να ξεκινήσει κατάπαυση του πυρός από την Δευτέρα 8 Ιουνίου.

Βασικός όρος που θέτει η Αίγυπτος είναι να αποχωρήσουν όλοι οι ξένοι μαχητές.

Μετά την πτώση της πόλης Ταρχούνα, η Τρίπολη στρέφει την προσοχή στην πόλη της Σίρτης, ανακοινώνοντας την επιχείρηση «δρόμος νίκης» η οποία έχει στόχο την κατάληψη της.

Υπενθυμίζεται πως οι δυνάμεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, υπό τις διαταγές του στρατάρχη Χάφταρ, είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους την Σύρτη στις 7 Ιανουαρίου. Η κατάληψη της Σύρτης αποτελούσε σημαντική στρατηγική νίκη για τον Χάφταρ, ο οποίος από τον Απρίλιο του 2019 είχε εξαπολύσει επίθεση εναντίον της πρωτεύουσας Τρίπολης.

Η Σύρτη, στα παράλια της Μεσογείου, σχεδόν στη μέση της Λιβύης, ελεγχόταν μέχρι τότε από δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση της Τρίπολης μετά την εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους.

Egyptian President Abdel Fattah al-Sisi announces Cairo's plan for a ceasefire in #Libya beginning June 8, after meeting with Libyan National Army (LNA) commander Gen. Khalifa Haftar.https://t.co/9m16p4pnJZ pic.twitter.com/oyqfp5Ygyk

— Al Arabiya English (@AlArabiya_Eng) June 6, 2020Αμπντέλ Φατάχ αλ ΣίσιΧαλίφα ΧάφταρΚάιροΦαγιέζ Αλ ΣάρατζΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα