Η Wall Street υποδέχθηκε με απώλειες το «σινιάλο» της Fed

Αν και διατήρησε αμετάβλητη βραχυπρόθεσμα τη νομισματική και επιτοκιακή της πολιτικής -όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο- η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Federal Reserve) κατάφερε να κάνει τη ζημιά της και να ανησυχήσει τους επενδυτές, οι οποίοι προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Τετάρτης (16/6), ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,77% στις 34.034,86 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,53% στις 4.223,90 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq

έχασε 0,24% στις 14.039,68 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι η Fed με ομόφωνη απόφαση άφησε τα επιτόκια στο 0 με 0,25%, όπου βρίσκονται από τον Μάρτιο του 2020 και δεσμεύτηκε να συνεχίσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων με ρυθμό $120 δισ. μέχρι να σημειωθεί «ουσιαστική περαιτέρω πρόοδος» στην απασχόληση και τον πληθωρισμό.

Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα έστειλε «σήμα» για δύο αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της έως το τέλος του 2023, ενώ στη συνεδρίαση του Μαρτίου είχε κάνει λόγο για αύξηση των επιτοκίων από το 2024.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, η Fed αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για το τρέχον έτος, στο 3,4%, ήτοι μια εκατοστιαία μονάδα υψηλότερα από τον Μάρτιο, συνεχίζοντας ωστόσο να υποστηρίζει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις που καταγράφονται είναι «παροδικές».

Ορισμένες από τις δυναμικές που σχετίζονται με το άνοιγμα της οικονομίας «αυξάνουν την πιθανότητα ο πληθωρισμός να αποδειχθεί υψηλότερος και πιο επίμονος από ό,τι αναμέναμε», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά την συνεδρίαση.

Τέλος, στα μάκρο της ημέρας, oι ενάρξεις κατοικιών ενισχύθηκαν 3,6% τον Μάιο, στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος του 1,572 εκατ. Οι τιμές εισαγωγών σημείωσαν άνοδο 1,1% τον περασμένο μήνα, μετά από κέρδη 0,8% τον Απρίλιο.

Wall StreetFEDERAL RESERVEεπιτόκιαΝομισματική ΠολιτικήΡΕΥΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣπληθωρισμόςΤζερόμ Πάουελ
Keywords
Τυχαία Θέματα