Η Moody’s αναβάθμισε εις διπλούν την Πορτογαλία

Η Moody's αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Πορτογαλίας κατά δύο βαθμίδες, σε Α3 από Baa2, παρά την πολιτική κρίση που προκλήθηκε από την παραίτηση του πρωθυπουργού της χώρας, Αντόνιο Κόστα, λόγω έρευνας για εικαζόμενες παρατυπίες επί της διακυβέρνησής του.

Ο οίκος αξιολόγησης ανέφερε σε δήλωσή του ότι η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει τις «διατηρημένες θετικές πιστωτικές επιδράσεις μεσοπρόθεσμα μιας σειράς οικονομικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων, την απομόχλευση του ιδιωτικού τομέα και τη συνεχιζόμενη ενίσχυση του τραπεζικού τομέα».

Η βελτιωμένη βαθμολογία της Moody's

ήρθε παρά την παραίτηση του Αντόνιο Κόστα την περασμένη εβδομάδα λόγω έρευνας για φερόμενη κυβερνητική διαφθορά σε συμφωνίες λιθίου, «πράσινου» υδρογόνου και data center αξίας πολλών δισ. δολαρίων. Ο πρόεδρος της χώρας Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα προκήρυξε πρόωρες εκλογές για τις 10 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τη Moody's, φαίνεται ότι τα θεσμικά όργανα της χώρας αντιμετώπιζαν την κρίση με «αποτελεσματικό και διαφανή τρόπο». Ο οίκος προειδοποίησε, ωστόσο, ότι μια παρατεταμένη περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα λόγω πιθανών καθυστερήσεων στις ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις και θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερα ελλείμματα μεσοπρόθεσμα απ’ ό,τι προβλέπεται σήμερα.

Η Moody's δήλωσε επίσης ότι «η ισχυρή ανάπτυξη και οι γενικά ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί σημαίνουν ότι το βάρος του χρέους θα συνεχίσει να μειώνεται με έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς μεταξύ των προηγμένων οικονομιών». Παράλληλα, βλέπει «σημαντικές ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις καθώς και την εφαρμογή περαιτέρω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», καθώς και οι δύο συνδέονται με το σχέδιο ανάκαμψης της χώρας.

Ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, Φερνάντο Μεντίνα, είπε ότι η αναβάθμιση έδειξε πως «τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας είναι ισχυρά και επιβεβαιώνει ότι η Πορτογαλία έχει κατακτήσει μια θέση ανάμεσα στην ομάδα των χωρών με την υψηλότερη πιστωτική ποιότητα και τη μεγαλύτερη διεθνή αξιοπιστία». «Είναι απαραίτητο να διατηρηθεί αυτό», πρόσθεσε ο Μεντίνα.

#Moody’s #πορτογαλική_οικονομία #ΟΙΚΟΣ_ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ #Αντόνιο_Κόστα #αναβάθμιση #πολιτικη_κρίση
Keywords
Τυχαία Θέματα