Η Fed…πλήγωσε τις ασιατικές αγορές- Ισχυρές απώλειες στο Χονγκ Κονγκ

Πτωτικά κινήθηκαν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας στη συνεδρίαση της Πέμπτης (3/11), αφού ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ σηματοδότησε περαιτέρω αυξήσεις μετά την αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης - όπως αναμενόταν - και χαρακτήρισε «πρόωρες» τις συζητήσεις για την παύση του κύκλου σύσφιξης.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ

ηγήθηκε των απωλειών, υποχωρώντας άνω του 3%, ενώ ειδικότερα ο Hang Seng Tech υποχώρησε 3,49%.

Η Νομισματική Αρχή του Χονγκ Κονγκ (HKMA) αύξησε την Πέμπτη το βασικό της επιτόκιο κατά 75 μονάδες βάσης στο 4,25% και είπε ότι τα νοικοκυριά θα πρέπει να προετοιμαστούν για μια περίοδο υψηλότερων εμπορικών επιτοκίων και να διαχειριστούν προσεκτικά τους οικονομικούς κινδύνους.

Η κίνηση του HKMA ώθησε τη μεγαλύτερη εμπορική τράπεζα της πόλης, HSBC, να αυξήσει επίσης το επιτόκιο δανεισμού της κατά 25 bps στο 5,375% με ισχύ στις 4 Νοεμβρίου. Ακολουθεί την αύξηση 12,5 bps της τράπεζας τον Σεπτέμβριο, την πρώτη αύξηση σε τέσσερα χρόνια.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι και άλλες τράπεζες θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους μετά την απόφαση της HKMA που ήρθε λίγες ώρες αφότου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε σε ιδίου μεγέθους αύξηση των επιτοκίων. Η νομισματική πολιτική του Χονγκ Κονγκ κινείται παράλληλα με τις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς το νόμισμα της πόλης είναι συνδεδεμένο με το δολάριο σε ένα στενό εύρος 7,75-7,85 ανά δολάριο.

Η HKMA είπε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ δεν θα επηρεάσουν τη χρηματοοικονομική και νομισματική σταθερότητα του Χονγκ Κονγκ και οι χρηματοοικονομικές αγορές και οι αγορές χρήματος της πόλης θα συνεχίσουν να λειτουργούν με ομαλό τρόπο, ενώ το Συνδεδεμένο Σύστημα Συναλλαγματικών Ισοτιμιών συνεχίζει να λειτουργεί καλά.

Το χρηματιστήριο στην Ιαπωνία είναι κλειστό την Πέμπτη λόγω αργίας.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού του MSCI εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε 1,77%.

Στα μάκρο, ο δείκτης υπευθύνων αγορών της Κίνας Caixin Services έφτασε στο 48,4 τον Οκτώβριο, τη χαμηλότερη τιμή από τον Μάιο, καταγράφοντας τη δεύτερη συνεχόμενη συρρίκνωση για τον κλάδο.

Τον Σεπτέμβριο, η εκτύπωση ήταν 49,3, επίσης κάτω από το όριο των 50 μονάδων, υποδηλώνοντας συρρίκνωση.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο επίσημος μη μεταποιητικός PMI έφτασε στο 48,7.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 3,16% στις 15.326,50 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έπεσε 0,19% στις 2.997,81 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται πτωτικά 0,34% στις 10.840,06 μονάδες.

Ο Taiwan Weighted υποχώρησε 0,87% και έκλεισε στις 12.986,60 μονάδες, ενώ ο Kospi κατέγραψε απώλειες 0,33% στις 2.329,17 μονάδες.

Ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 6.857,90 μονάδες, υποχωρώντας 1,84%.

ασιατικές αγορέςΑΣΙΑΩκεανίαΑυστραλίαhang sengΧονγκ Κονγκ
Keywords
Τυχαία Θέματα