Η Fed έδωσε «ανάσα» στη Wall Street

Ευεργετικά λειτούργησαν για τη Wall Street τα πρακτικά της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Federal Reserve) από τη συνεδρίασή της στις αρχές Νοεμβρίου.

Οι αξιωματούχοι της Fed εξέφρασαν την ανησυχία τους και έδειξαν την πρόθεσή τους να αυξήσουν τα επιτόκια, σε περίπτωση που παραμείνει σε υψηλά επίπεδα ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ.

Η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά είδε με «καλό μάτι»

αυτή την οπτική της Fed. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Dow Jones υποχώρησε οριακά κατά 0,03% και έκλεισε στις 35.804,38 μονάδες. Στον αντίποδα, ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,25% στις 4.702,38 μονάδες και ο Nasdaq κέρδισε 0,44% στις 15.845,20 μονάδες.

Σημειώνεται ότι η Wall Street θα παραμείνει κλειστή αύριο Πέμπτη (25/11) λόγω της Ημέρας των Ευχαριστιών, ενώ την Παρασκευή (26/11) θα κλείσει νωρίτερα λόγω της Black Friday.

Στα μάκρο της ημέρας, οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ ανήλθαν στις 199.000, αριθμός που δεν έχει καταγραφεί από τις 15 Νοεμβρίου 1969, όταν οι αιτήσεις ανήλθαν συνολικά στις 197.000.

Επιπλέον, το αμερικανικό ΑΕΠ σε προσαρμοσμένη βάση για τον πληθωρισμό αυξήθηκε με ετησιοποιημένο ρυθμό 2,1% το γ' τρίμηνο σε σύγκριση με την αρχική ανακοίνωση για 2%, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

Ακόμη, οι παραγγελίες για όλα τα διαρκή αγαθά ή είδη που προορίζονται να διαρκέσουν τουλάχιστον τρία χρόνια υποχώρησαν κατά 0,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, κυρίως λόγω της πτώσης των εμπορικών αεροσκαφών.

Μικρή πτώση για το πετρέλαιο με το «βλέμμα» στον OPEC+

Σε πτωτικό έδαφος έκλεισαν οι τιμές πετρελαίου στη συνεδρίαση της Τετάρτης, με την αγορά να αναμένει τις αποφάσεις του OPEC+ σε ό,τι αφορά τη συντονισμένη αποδέσμευση των αποθεμάτων με στόχο την σταθεροποίηση των τιμών.

Στο πεδίο των συναλλαγών, το αργό τύπου West Texas Intermediate παράδοσης Ιανουαρίου υποχώρησε ελαφρώς την Τετάρτη, κατά 8 σεντ ή 0,1% και έκλεισε στα 78,42 δολάρια το βαρέλι.

Παράλληλα, το πετρέλαιο τύπου Brent, παράδοσης Ιανουαρίου, έκλεισε στα 82,20 δολάρια το βαρέλι, ήτοι 11 σεντς ή 0,1% χαμηλότερα σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης.

Απώλειες και για τον χρυσό

Πτωτικό ήταν το σημερινό κλείσιμο του χρυσού, καθώς τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ αύξησαν τις αποδόσεις του δολαρίου και των κρατικών ομολόγων, αμβλύνοντας την ελκυστικότητα του πολύτιμου μετάλλου.

Ειδικότερα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού υποχώρησαν 0,1% στα 1.781,70 δολάρια η ουγγιά. Παράλληλα, το ασήμι υποχώρησε κατά 0,8% στα 23,46 δολάρια η ουγγιά.

Wall StreetOPECΠΕΤΡΕΛΑΙΟχρυσόςΑΕΠδιαρκή αγαθά
Keywords
Τυχαία Θέματα