Γ.Κούστας: Πώς κερδίζει η Danaos από την IPO της ΖΙΜ

15:47 5/1/2021 - Πηγή: Reporter

Οφέλη από την προγραμματισμένη αρχική δημόσια προσφορά (IPO) του ισραηλινού operator containership ZΙΜ Integrated Shipping για την εισαγωγή των μετοχών του στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης θα μπορούσε να αποκομίσει η Danaos Corp, συμφερόντων του εφοπλιστή Γιάννη Κούστα, η οποία ελέγχει στόλο containerships.

Σύμφωνα με αναλυτές, αν η ενέργεια της ZIM στεφθεί με επιτυχία, θα αποτελέσει την πρώτη IPO

ναυτιλιακής εταιρείας στις ΗΠΑ από το 2018, ενώ η αξία της θα μπορούσε να φτάσει τα 1,5 δισ. δολάρια.

Η Danaos είναι ο τρίτος μεγαλύτερος μέτοχος της ZIM, με ποσοστό 10,2%. Με βάση τις αρχικές εκτιμήσεις, το ποσοστό της θα μπορούσε να αποτιμηθεί σε 100 με 150 εκατ. δολάρια. Η εταιρεία του κ. Κούστα δεν έχει γνωστοποιήσει αν θα διατηρήσει τη συμμετοχή της στην ZIM κατά τη αρχική δημόσια προσφορά ή θα πουλήσει μετοχές.

Η Danaos απέκτησε μερίδιο στη ZΙΜ, η οποία ναυλώνει πλοία της, το 2014 κατά τη διάρκεια αναδιάρθρωσης της εταιρείας. Έκτοτε η ελληνική ναυτιλιακή παρέμεινε μέτοχος της ισραηλινής εταιρείας και μάλιστα πριν από μερικούς μήνες προχώρησε σε αγορές μετοχών αυξάνοντας το ποσοστό της.

Βασικός μέτοχος της ZIM είναι η Kenon Holdings, εταιρεία που ελέγχει ο Ισραηλινός μεγιστάνας Idan Ofer, με ποσοστό 32% και έπεται η Deutsche Bank, με ποσοστό 16,7%.

Danaos CorporationΓιάννης ΚούσταςcontainershipsεμπορευματοκιβώτιαZΙΜ Integrated Shipping
Keywords
Τυχαία Θέματα