Γκάγκα: Τέλος τα μονοκλωνικά- Ξεκινάμε τη χορήγηση αντιικών χαπιών

Σταθεροποίηση κρουσμάτων, αλλά σε υψηλά επίπεδα που δεν επιτρέπουν εφησυχασμό βλέπουν οι επιστήμονες στη χώρα, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας την Πέμπτη (13/1).

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα είπε πως «Παρατηρείται σταθερή πορεία στα κρούσματα, που πάντως παραμένουν ψηλά».

Όπως ανέφερε η κ. Γκάγκα πάνω από το 1/3 των νέων μολύνσεων εντοπίζεται στην Αθήνα, ενώ πρόσθεσε πως «παρατηρείται μία σταθερή πορεία, με πολύ υψηλό αριθμό κρουσμάτων».

Σε

ερώτηση για τα αντιικά φάρμακα, η κ. Γκάγκα είπε: «Έχουμε τελειώσει με τα μονοκλωνικά. Ξεκινάμε τη χορήγηση αντιικών χαπιών, η πλατφόρμα ανοίγει αύριο και θα δίνεται με τα ίδια χαρακτηριστικά με τα μονοκλωνικά. Θα δίνονται από τα νοσοκομεία ή από φαρμακεία μέσω συνταγογράφησης από ιατρεία του ΕΟΠΥΥ».

Από την πλευρά της η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε πως το 2,5% του πληθυσμού της Ελλάδας αποτελούν ενεργά κρούσματα. Όπως εξήγησε, ο μέσος όρος είναι 31.000 κρούσματα ανά ημέρα.

«Την ίδια ώρα, με βάση τον μεγάλο όγκο κρουσμάτων έχουμε σταθεροποίηση της θετικότητας με πτωτικές τάσεις», σημείωσε.

Σύμφωνα με την ίδια, δύο είναι τα χαρακτηριστικά της πανδημίας στη χώρα το τελευταίο διάστημα. Το πρώτο αφορά τη μετακίνηση των κρουσμάτων στις μεγαλύτερες ηλικίες (με διάμεση ηλικία τα 49 έτη) και το δεύτερο χαρακτηριστικό έχει να κάνει με τη διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες και συγκεκριμένα στα νησιά, την Κρήτη, την Ξάνθη, τη Φωκίδα, τον Έβρο, την Καστοριά και τη Φθιώτιδα.

Η κ. Παπαευαγγέλου, τόνισε πως δεν απασχολεί μόνο η μετάλλαξη Όμικρον γιατί «η μετάλλαξη Δέλτα δεν έχει φύγει από τη χώρα μας και εξακολουθεί να δίνει κρούσματα».

Επιπλέον, την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε αύξηση κατά 40% στις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία. «Επτά στους δέκα που εισήχθησαν στα νοσοκομεία ήταν άνων των 55 ετών και έξι στους δέκα ανεμβολίαστοι».

Όπως τονίστηκε «η κάλυψη κλινών ΜΕΘ Covid είναι στο 88%, ο αριθμός των διασωληνώσεων παραμένει σταθερός, ενώ πάνω από το 85% των ασθενών που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη είναι ανεμβολίαστοι».

ΓκάγκαΠαπαευαγγέλουΕΛΛΑΔΑΚΡΟΥΣΜΑΤΑκορονοιόςπανδημία
Keywords
Τυχαία Θέματα