Γκάγκα: Χρειάζονται 100 επιπλέον γιατροί- Παπαευαγγέλου: Δεν συζητάμε επιπλέον μέτρα

Στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα από το υπουργείο Υγείας, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, και η καθηγήτρια παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου παράδεχθηκαν πως η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση και επισήμαναν το γεγονός ότι τα νοσοκομεία βρίσκονται υπό πίεση, ωστόσο, υπογράμμισαν πως για την ωρα δεν έχουν συζητηθεί επιπλέον μέτρα.

Η τήρηση των μέτρων και οι εμβολιασμοί μπορούν να αντιστρέψουν την κατάσταση τόνισε η

κα. Γκάγκα, που επισήμανε το γεγονός ότι έπειτα από καιρό οι διασωληνωμένοι ασθενείς με covid ξεπέρασαν τους 500.

«Για πρώτη φορά από τα τέλη Μαΐου οι διασωληνωμένοι ξεπέρασαν τους 500. Το ΕΣΥ πιέζεται πάρα πολύ. Έχουμε 124 σε όλη την Ελλάδα και σχεδόν σε όλα λειτουργούν τμήματα Covid, που σημαίνει πολλαπλάσια δουλειά», τόνισε η Μίνα Γκάγκα που ζήτησε την τήρηση των μέτρων κατά της πανδημίας, αλλά και τον εμβολιασμό. «Θετικό που ο αριθμός των εμβολιασμών έχει αυξηθεί», σημείωσε, προσθέτοντας ότι σε συνδυασμό και με τον χειμώνα, έχει σημασία να κρατάμε τα μέτρα, τις αποστάσεις, να μην βλέπουμε πολύ κόσμο και να κάνουμε τεστ όταν έχουμε συμπτώματα.

Η κα. Γκάγκα είπε επίσης πως χρειάζονται περίπου 100 επιπλέον γιατροί πανελλαδικά στα νοσοκομεία και ουσιαστικά προανήγγειλε την επίταξη ιδιωτών. Επίσης, εμφανίστηκε σίγουρη πως όταν χρειαστεί θα υπάρξει στήριξη και από ιδιωτικές κλινικές, όπως έγινε και σε προηγούμενα κύματα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις η κυρία Γκάγκα ανέφερε ότι τα νοσοκομεία έχουν τριπλάσιο φορτίο στις παθολογικές κλινικές, εξηγώντας την ασφυκτική κατάσταση στα νοσοκομεία όλης της χώρας. Η ίδια ανέφερε ότι το επόμενο δίμηνο -ελπίζει όχι παραπάνω- θα χρειαστεί βοήθεια από υγειονομικούς. «Θα αντιμετωπιστούν όλοι οι ασθενείς όπως οφείλουμε», τόνισε. «Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να μετατρέψουμε κρεβάτια non covid σε covid και να συνεργαστούμε με τον ιδιωτικό τομέα» ανέφερε η κυρία Γκάγκα, λέγοντας ότι μέχρι στιγμής δεν χρειάστηκε, γιατί δεν υπάρχει πλήρη κάλυψη στις μονάδες.

«Βρισκόμαστε μέσα στο τέταρτο κύμα. Ο νέος κυλιόμενος αριθμός κρουσμάτων έφτασε στις 6.300 ανά ημέρα. Την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται μια μικρή αύξηση στους άνω των 65, κάτι που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Περίπου 47.000 ενεργά κρούσματα εκτιμάται ότι υπάρχουν στη χώρα», είπε από τη μεριά της η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Ο μέσος κυλιόμενος όρος θετικότητας είναι λίγο πάνω από 2%, ενώ στα κλιμάκια του ΕΟΔΥ 3,75%. Η πίεση στο ΕΣΥ είναι σημαντική και αναμένεται ότι το σύστημα θα επιβαρυνθεί. Σήμερα 3.663 ασθενείς νοσηλεύονται στη χώρα. Η πληρότητα στις ΜΕΘ αγγίζει το 88% σε όλη την Επικράτεια και στη Θεσσαλονίκη στο 97%.

Ένα κρίσιμο στοιχείο είναι η εμβολιαστική κάλυψη. Ο εμβολιασμός των ενηλίκων άνω των 65 ετών είναι καθοριστικό στοιχείο, καθώς προστατεύει τους πολίτες, μειώνει τη νοσηρότητα και την πίεση στο σύστημα υγείας. Η μεγάλη διασπορά του ιού είναι εμφανής. Η πίεση στο ΕΣΥ θα συνεχίσει τις επόμενες 2-3 εβδομάδας.

«Πρέπει με κάθε τρόπο και θυσία να ανακοπεί αυτή η αυξητική πορεία. Όσοι επέλεξαν να μην εμβολιαστούν, θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν τις συνήθειές τους».

Σε ερώτηση για τα μέτρα, η κα. Παπαευαγγέλου τόνισε πως για την ώρα δεν υπάρχει συζήτηση για επιπλέον μέτρα. Πρέπει να τηρηθούν όσα ισχύουν σήμερα και φυσικά να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί.

Αυτή τη θέση εξέφρασε και η Μίνα Γκάγκα, εκτιμώντας πως οι Έλληνες θα αποδείξουν ότι είναι υπεύθυνοι όταν χρειάζεται. Δήλωσε δηλαδή την πίστη της στους πολίτες πως θα συμπεριφερθούν όπως πρέπει και τελικά το κύμα θα περιοριστεί.

ΠαπαευαγγέλουΓκάγκα
Keywords
Τυχαία Θέματα