Γιούνκερ: "Το ελληνικό χρέος δεν είναι καθόλου βιώσιμο"

(upd) Mε σκληρά λόγια μίλησε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του Εurogroup, κ. Ζαν Κλωντ Γιούνκερ για τις επιδόσεις της Ελλάδας.Ο ίδιος χαρακτήρισε το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο και θα πρέπει, όπως είπε, να επιτύχουμε μία ήπια αναδιάρθρωσή του. "Η Ελλάδα χρειάζεται τεράστιες μεταρρυθμίσεις για να βελτιώσει το αναπτυξιακό δυναμικό της, ενώ πρέπει άμεσα να ιδιωτικοποιήσει πολλούς
δημόσιους οργανισμούς", επεσήμανε.
Προϋπόθεση η συναίνεση για την βοήθεια στην Ελλάδα, λένε Γιούνκερ, Όλι Ρεν

Στο μεταξύ, ως όρο θέτουν την πολιτική συναίνεση στην Ελλάδα οι Ευρωπαϊοι, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην εκταμιευτεί η πέμπτη δόση του δανείου, υψους 12,5 δισ. ευρώ. Μετά τη σύνοδο του Eurogroup, ο πρόεδρός του και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου κ. Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, αλλά και ο αρμόδιος επίτροπος κ. Όλι Ρεν θέτουν ως απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση των δόσεων στην Ελλάδα την "αφοσίωση" στο μνημόνιο, τουλάχιστον των δύο κομμάτων εξουσίας, του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. "Αυτό είναι εκ των ων ουκ άνευ", δήλωσε ο Όλι Ρεν.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, στο χθεσινό Συμβούλιο έγινε μια «πολύ χρήσιμη συζήτηση» σχετικά με την επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων 110 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Ο Επίτροπος Οικονομίας, αφού επισήμανε ότι η Ελλάδα πέτυχε το 2010 μία άνευ προηγουμένου μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος, τόνισε ότι αναμένεται η έκθεση αξιολόγησης της Τρόικα για την εφαρμογή του Μνημονίου στην Ελλάδα και επεσήμανε ότι στην έως τώρα αξιολόγηση έχουν εντοπιστεί κενά, τόσο σε ό,τι αφορά την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, όσο και στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων.

Από την πλευρά του ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ δήλωσε ικανοποιημένος για τις ξεκάθαρες δεσμεύσεις που έδωσε η Ελλάδα σχετικά με την εφαρμογή νέων έκτακτων μέτρων, προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2011. «Αν η Ελλάδα καταφέρει να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2011, αν επιταχυνθεί το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και αν υπάρξει πολιτική συναίνεση, τα πράγματα μπορεί να μην είναι εύκολα, αλλά είναι εφικτά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Eurogroup.

Εξάλλου, και οι δύο ευρωπαίοι αξιωματούχοι υπογράμμισαν την ανάγκη να επιτευχθεί πολιτική συναίνεση σε σχέση με την εφαρμογή του Μνημονίου στην Ελλάδα, ξεκαθαρίζοντας ότι είναι εκ των ων ουκ άνευ για την ομαλή συνέχιση της χρηματοδότησης. «Είναι εθνικό και όχι κομματικό θέμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζ. Κ. Γιουνκέρ και συνέχισε λέγοντας ότι οι αγορές, οι κυβερνήσεις των χωρών του ευρώ, τα εθνικά κοινοβούλια και η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη αναμένουν από την Ελλάδα να λειτουργεί ως μία ομάδα με υπεύθυνο τρόπο, όπως συνέβη στις περιπτώσεις της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός οργανισμού με αποστολή την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, ο Ζ. Κ. Γιουνκέρ είπε ότι είναι μία εναλλακτική λύση η οποία εξετάζεται και την οποία όπως είπε δεν υποστηρίζουν όλοι.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη
Keywords
Τυχαία Θέματα