Γιατί η Seajets επενδύει σε κρουαζιερόπλοια

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθεί η ναυτιλιακή κοινότητα τις κινήσεις της ελληνικής ακτοπλοϊκής, Seajets, συμφερόντων του Μάριου Ηλιόπουλου, στην αγορά της κρουαζιέρας.

Σύμφωνα με ναυλομεσιτικές πηγές, η εταιρεία προχώρησε στην τέταρτη αγορά κρουαζιερόπλοιου από τον «γίγαντα» του κλάδου, την Carnival, σε διάστημα τεσσάρων μηνών. Η ίδια η Seajets δεν έχει επιβεβαιώσει επισήμως τα deals, ενώ δεν έχει γίνει γνωστό και το τίμημα αυτών.

Επαΐοντες της

κρουαζιέρας, με τους οποίους επικοινώνησε το Reporter, αποκλείουν ένα ενδεχόμενο άνοιγμα της ακτοπλοϊκής στον κλάδο και εκτιμούν ότι πρόκειται περισσότερο για κινήσεις τακτικής. Αυτό, διότι, όπως εξηγούν, η είσοδος σε μία αγορά, όπως η κρουαζιέρα, προϋποθέτει μία εντατική προετοιμασία, τουλάχιστον 2-3 ετών. Το πιο πιθανό πάντα, σύμφωνα με ανθρώπους του κλάδου, είναι η Seajets να αξιοποιεί το γεγονός ότι η πανδημία «βύθισε» την αξία των κρουαζιερόπλοιων και να επιδιώκει να πουλήσει τα νέα περιουσιακά στοιχεία σε μελλοντικό χρόνο, όταν η αγορά βρεθεί ξανά σε θέση ισχύος.

To τελευταίο απόκτημα της εταιρείας είναι το Pacific Aria, κατασκευής 1994 και χωρητικότητας 55.900 GT, το οποίο, μέχρι πρότινος, βρισκόταν υπό την κατοχή της P&O Cruises Australia, θυγατρικής της Carnival. To πλοίο είναι τώρα αγκυροβολημένο στη Λεμεσό.

Οι αγορές της Seajets φαίνεται πως πραγματοποιήθηκαν μέσω της ελληνικής ναυλομεσιτικής, Masters Shipping. Η αρχή έγινε τον Ιούνιο, όταν και αποκτήθηκε το Oceana, κατασκευής 2000 και χωρητικότητας 77.500 GT. Ακολούθησαν τα Veendam (χωρητικότητας 57.100 GT και κατασκευής 1996) και Maasdam (χωρητικότητας 55.600 GT και κατασκευής 1993), τα οποία εξαγοράστηκαν από την Holland America Line, επίσης θυγατρική της Carnival, τον Αύγουστο.

Το Oceana έχει πλέον μετονομαστεί σε Queen of the Oceans, ενώ τα Veendam και Maasdam σε Aegean Majesty και Aegean Myth αντίστοιχα.

Η καλοκαιρινή έρευνα, την οποία διενήργησε η XRTC Business Consultants για την ελληνική ακτοπλοΐα, ανέδειξε την Seajets ως μία δυναμικά αναπτυσσόμενη εταιρεία, η οποία καταλαμβάνει διαρκώς ενισχυμένο μερίδιο στην αγορά. Με βάση την έρευνα, η εταιρεία, με στόλο 17 πλοίων (15 ταχύπλοα και 2 συμβατικά) εξυπηρετεί 26 νησιά στις Κυκλάδες με σύνδεση από Πειραιά, Ραφήνα, Κρήτη, Θεσσαλονίκη με συνολική χωρητικότητα 8.500 επιβατών και 1.450 αυτοκινήτων.

Γιώργος Γεωργίου

SeaJetsΜάριος ΗλιόπουλοςΝΑΥΤΙΛΙΑκρουαζιέρακρουαζιερόπλοιοCarnival CorporationP&O Cruises AustraliaHolland America Line
Keywords
Τυχαία Θέματα