Γιατί η CVC Capital Partners θέλει και την Vivartia;

Ένας μεγάλος παίκτης στον κλάδο των τροφίμων είναι η Vivartia, που πλέον έχει μπει στο «μάτι» του fund CVC που έχει βρει στην Ελλάδα σημείο έντονης δραστηριοποίησης.

Δεν είναι η πρώτη φορά, πάντως που γίνεται συζήτηση για τα μέλλον του ενοποιημένου αυτού ομίλου τροφίμων, που στο παρελθόν κατά τη σύσταση της MIG

αποτελούσε βασικό βραχίονα του οράματος του Ανδρέα Βγενόπουλου για τη δημιουργία ενός επιχειρηματικού καθετοποιημένου σχήματος με ισχυρή παρουσία σε κομβικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας (τουρισμός, μεταφορές, διατροφή, υγεία).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της MIG, ξεκινούν με τη CVC αποκλειστικές διαπραγματεύσεις έως και την 6/11/2020. Κατά την διάρκεια της περιόδου αυτής, η MIG θα προβεί στην πρόσληψη χρηματοοικονομικού συμβούλου ο οποίος θα υποστηρίξει την εταιρία στο στάδιο των διαπραγματεύσεων και θα εξετάσει το εύλογο και δίκαιο των όρων της συναλλαγής που θα συμφωνηθούν.

Πάντως η Vivartia τα τελευταία χρόνια έχει γράψει μια αξιοσημείωτη πορεία και είχε καταβάλει προσπάθεια τόσο στο επίπεδο του δανειακού της χαρτοφυλακίου της όσο και σε αυτόν των πωλήσεων και είναι παρούσα στην αγορά με καινοτομίες και νέες παρουσιάσεις προϊόντων. Παραμένει βέβαια μια εταιρία «σημαία» στον κλάδο των τροφίμων με σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα, καθοριστική παρουσία στον εγχώριο κτηνοτροφικό κλάδο καθώς απορροφά μεγάλο μέρος της γαλακτοκομικής παραγωγής, αλλά και σε άλλους παράπλευρους τομείς.

Πέρυσι, μάλιστα, οι ενοποιημένες πωλήσεις της Vivartia διαμορφώθηκαν στα 629,3 εκ. αυξημένες κατά 4% to 2019 σε σχέση με το 2018. Οι κλάδοι κατεψυγμένων τροφίμων και εστίασης παρουσίασαν ανάπτυξη των πωλήσεών τους σε σχέση με το 2018, ενώ ο κλάδος γαλακτοκομικών παρουσίασε οριακή μείωση, η οποία σχετίζεται με την αναδιοργάνωση των παραγωγικών του μονάδων και είχε ως συνέπεια τη διακοπή συμφωνιών προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας τόσο για την εγχώρια αγορά όσο και για τις εξαγωγές.

Τα δημοσιευμένα ενοποιημένα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν σε 68,7 εκ. έναντι 59,1 εκ. το 2018, με όλους τους κλάδους να παρουσιάζουν αύξηση των συγκρίσιμων λειτουργικών τους κερδών. Οι κλάδοι του ομίλου διατήρησαν τις ηγετικές τους θέσεις στις αγορές που δραστηριοποιούνται, παρέχοντας στους καταναλωτές προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας.

Οι δανειακές υποχρεώσεις του ομίλου VIVARTIA την 31/12/2019, (https://www.vivartia.com/wp-content/uploads/VIVARTIA-S-A-IFRS-NOTES-31-12-2019.pdf) άγγιζαν το ποσό των 424,222 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 374,180 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις και 50,042 εκατ. ευρώ σε βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις, το μεσοσταθμικό επιτόκιο των οποίων ανήλθε πέρυσι σε 4,87%

Στον αντίποδα το CVC Capital Partners έχει, ήδη, επενδύσει στο κλάδο Υγείας και επιδιώκει να αποκτήσει την Εθνική Ασφαλιστική που μαζί με τον κλάδο υγείας είναι προφανές ότι δημιουργούν ένα ισχυρό πόλο. Ουσιαστικά, ενδιαφέρεται για εταιρίες με μεγάλη παρουσία στην αγορά ενώ ήδη έχει ξεκινήσει λόγω του Υγεία τις "αγοραπωλησίες" με τη MIG. Θα έλεγε κανείς ότι ακολουθεί το αρχικό μοντέλο της εν λόγω εταιρίας συμμετοχών, που είχε ανοιχτεί σε βασικούς κλάδους με έντονη αλληλεπίδραση στην ελληνική οικονομία. Πέρα από τις λογικές που έχει ένα fund, όπως η αξιοποίηση του Momentum για την αποκόμιση κερδών, σε μια εθνική οικονομία που αναζητά ρευστότητα εναγωνίως, είναι προφανές ότι το επενδυτικό αυτό ταμείο «βλέπει» ευκαιρίες σε τομείς με συγκριτικά πλεονεκτήματα στο διεθνή καταμερισμό εργασίας. Μένει να φανεί στην πράξη, όπως και αν θα επεκταθεί και σε άλλα διαμάντια που έχει η MIG.

Γιώργος Αλεξάκης

CVC Capital PartnersVivartia MIG
Keywords
Τυχαία Θέματα