Γερμανία: Υποχώρησε ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος- Ζοφερές προβλέψεις

Το κλίμα στη γερμανική οικονομία συνεχίζει να είναι ζοφερό. Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος ifo υποχώρησε στις 84,3 μονάδες τον Οκτώβριο, μετά τις 84,4 μονάδες τον Σεπτέμβριο, με τις εταιρείες να εμφανίζονται λιγότερο ικανοποιημένες με τις τρέχουσες δραστηριότητές τους.

Οι προσδοκίες τους βελτιώθηκαν, αλλά εξακολουθούν να ανησυχούν για τους επόμενους μήνες, με το ifo να επισημαίνει ότι η γερμανική οικονομία αντιμετωπίζει έναν δύσκολο χειμώνα.

Στον τομέα της μεταποίησης,

ο δείκτης υποχώρησε ξανά λόγω των πιο απαισιόδοξων προσδοκιών των εταιρειών. Αντίθετα, εκτίμησαν την τρέχουσα κατάστασή τους ως κάπως καλύτερη. Τα βιβλία παραγγελιών εξακολουθούν να είναι γεμάτα, αν και έρχονται όλο και λιγότερες νέες παραγγελίες. Η χρησιμοποίηση της χωρητικότητας μειώθηκε από 85,3% σε 84,6%, αλλά εξακολουθεί να είναι πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 83,6%.

Μετά την «καταιγίδα» του προηγούμενου μήνα, το επιχειρηματικό κλίμα στον τομέα των υπηρεσιών βελτιώθηκε ελαφρά. Οι πάροχοι υπηρεσιών ήταν λιγότερο απαισιόδοξοι στην άποψή τους για τους επόμενους μήνες, αλλά αξιολόγησαν την τρέχουσα επιχειρηματική τους δραστηριότητα ως κάπως χειρότερη.

Στο εμπόριο, ο δείκτης ανέβηκε χάρη στις ελαφρώς καλύτερες εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση. Ωστόσο, οι προσδοκίες παραμένουν ιδιαίτερα ζοφερές, ειδικά στο λιανικό εμπόριο.

Ο δείκτης στις κατασκευές υποχώρησε για άλλη μια φορά. Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα επιχειρηματική κατάσταση υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2016, ενώ οι προσδοκίες συνέχισαν να επιδεινώνονται και οι εκκρεμείς παραγγελίες μειώθηκαν.

Γερμανίαεπιχειρηματικό κλίμαIfo
Keywords
Τυχαία Θέματα