Γερμανία: Συρρικνώθηκε ελαφρά το τρίτο τρίμηνο το ΑΕΠ

Η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώθηκε ελαφρά το τρίτο τρίμηνο, όπως έδειξαν στοιχεία τη Δευτέρα (30/10), καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης εξακολουθεί να επιβαρύνεται από την αδύναμη αγοραστική δύναμη και τα υψηλότερα επιτόκια.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν μειώθηκε κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση σε προσαρμοσμένους όρους, ενώ δημοσκόπηση του Reuters είχε προβλέψει συρρίκνωση της οικονομίας κατά 0,3%.

«Αυτά και

μόνο τα στοιχεία υπογραμμίζουν ότι η γερμανική οικονομία έχει γίνει τουλάχιστον ένας από τους υστερούντες στην ανάπτυξη της ευρωζώνης», δήλωσε ο Κάρστεν Μπρζέσκι, αναλυτής της ING.

Η στατιστική υπηρεσία, ωστόσο, αναθεώρησε τα στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο σε μια μέτρια ανάπτυξη 0,1%, από στασιμότητα.

Το ποσοστό για το πρώτο τρίμηνο αναθεωρήθηκε σε στασιμότητα, από προηγούμενη συρρίκνωση που είχε οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση. Η ύφεση ορίζεται ως δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης του ΑΕΠ.

Όσον αφορά το μέλλον, η συνεχιζόμενη μετακύλιση της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η ακόμη μη αντιστροφή του κύκλου των αποθεμάτων και οι νέες γεωπολιτικές αβεβαιότητες θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν τη γερμανική οικονομία, δήλωσε ο Μπρζέσκι.

«Η γερμανική οικονομία φαίνεται ότι θα παραμείνει στη ζώνη του λυκόφωτος μεταξύ μικρής συρρίκνωσης και στασιμότητας όχι μόνο φέτος αλλά και του χρόνου», εκτίμησε.

Η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε το τρίτο τρίμηνο, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός συνέχισε να διαβρώνει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.

Λόγω των επιδράσεων στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή της Γερμανίας αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω τον Οκτώβριο. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό θα δημοσιευθούν αργότερα τη Δευτέρα.

ΓερμανίαΑΕΠγερμανική οικονομίασυρρίκνωση
Keywords
Αναζητήσεις
germania-syrriknothike-elafra-to-trito-trimino-to-aep.htm
Τυχαία Θέματα