Γερμανία: Πτώση του ΑΕΠ κατά 0,6% φέτος-Στο 6,1% ο πληθωρισμός

To ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Γερμανίας προβλέπεται να μειωθεί κατά 0,6% το 2023, σε μια ισχυρή αναθεώρηση προς τα κάτω κατά 0,9% από την πρόβλεψη που έγινε την άνοιξη του 2023.

«Ο πιο σημαντικός λόγος για αυτήν την αναθεώρηση είναι ότι η βιομηχανία και η ιδιωτική κατανάλωση ανακάμπτουν πιο αργά από ό,τι περιμέναμε την άνοιξη», λέει ο Oliver Holtemöller, Αντιπρόεδρος και Επικεφαλής του Τμήματος Μακροοικονομίας στο Halle Institute for Economic Research (IWH).

Η Γερμανία βρίσκεται σε ύφεση για περισσότερο από ένα χρόνο. Η απότομη άνοδος των τιμών της ενέργειας το

2022 έβαλε απότομα τέλος στην ανάκαμψη από την πανδημία. Ο πληθωρισμός, ο οποίος ήταν ήδη σε άνοδο, έχει αυξηθεί σε πάνω από 8%, κάτι που αφαιρεί αγοραστική δύναμη από τα νοικοκυριά. Τα βασικά επιτόκια έχουν αυξηθεί κατά πάνω από τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, πλήττοντας ιδιαίτερα τον κατασκευαστικό κλάδο.

Το επιχειρηματικό κλίμα επιδεινώθηκε πρόσφατα και πάλι, κυρίως λόγω της αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας. Συνολικά, οι δείκτες υποδηλώνουν ότι η παραγωγή μειώθηκε και πάλι αισθητά το τρίτο τρίμηνο του 2023. Ωστόσο, εν τω μεταξύ, οι αυξήσεις των μισθών ακολούθησαν την αύξηση των τιμών, οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν και οι εξαγωγείς μετακύλησαν εν μέρει το υψηλότερο κόστος τους, με αποτέλεσμα να επανέρχεται η αγοραστική δύναμη. Ως εκ τούτου, η ύφεση αναμένεται να υποχωρήσει μέχρι το τέλος του έτους και ο βαθμός χρησιμοποίησης της παραγωγικής ικανότητας θα αυξηθεί ξανά στο μέλλον.

Οι προβλέψεις των οικονομικών ινστιτούτων για αύξηση του ΑΕΠ 1,3% το 2024 είναι μόλις 0,2 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερες από τις εαρινές τους προβλέψεις. Τα επόμενα χρόνια, ένας μειούμενος δυνητικός ρυθμός ανάπτυξης λόγω της συρρίκνωσης του εργατικού δυναμικού θα γίνεται όλο και πιο εμφανής, επισημαίνει το ifo.

Η ύφεση έφτασε στο μεταξύ και στην αγορά εργασίας. Ωστόσο, τα ινστιτούτα αναμένουν μόνο μια μέτρια αύξηση της ανεργίας στα 2,6 εκατομμύρια άτομα το 2023. Τον επόμενο χρόνο, ο αριθμός των ανέργων πιθανότατα θα μειωθεί κάπως.

Στο μέτωπο των τιμών, η κατάσταση σταδιακά εκτονώνεται. Ο πληθωρισμός αναμένεται να είναι 6,1% το 2023 και να μειωθεί στο 2,6% το 2024. Τα ινστιτούτα βλέπουν τον δομικό πληθωρισμό (σ.σ. πληθωρισμός χωρίς τις τιμές της ενέργειας) στο 6,1% το τρέχον έτος και 3,1% το 2024.

ΓερμανίαΑΕΠπληθωρισμός
Keywords
Τυχαία Θέματα