Γερμανία: Απόφαση-καταπέλτης κατά του ακροδεξιού AfD

Πρόκειται αναμφίβολα για πλήγμα. Για μια τεράστια ήττα του AfD απέναντι στην Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος, τέσσερις εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές. Το ότι το Ανώτατο Δικαστήριο του Μίνστερ επιβεβαιώνει ότι το κόμμα είναι ύποπτο για ακροδεξιά δράση είναι βαρίδι που μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στη μάχη για ψήφους. Ο Χάγιο Φούνκε, συγγραφέας και πολιτικός επιστήμων στο Βερολίνο, πιστεύει ότι ενισχύει την παρακμή του. Η απόφαση έρχεται επίσης σε μια στιγμή που τα ποσοστά του κόμματος στις δημοσκοπήσεις

σε εθνικό επίπεδο δείχνουν να πέφτουν, μετά από μακρά περίοδο ανόδου. Ενώ το AfD βρισκόταν κατά καιρούς σταθερά πάνω από το 20% το φθινόπωρο του 2023, οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις υπολόγισαν ποσοστά ανάμεσα σε 16% και 18%.

Αλλά ποιοι είναι οι λόγοι για την πτώση; Πρώτον, δημοσίευμα των μέσων ενημέρωσης σχετικά με μια συνάντηση με ακροδεξιούς εξτρεμιστές προκάλεσε αμφιβολίες σε ορισμένους πολίτες σχετικά με τη συνταγματικότητα των πολιτικών του AfD, όπως σημειώνει η Deutsche Welle. Δεύτερον, το γεγονός ότι η Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) αποτελεί πλέον έναν ανταγωνιστή στον χώρο είναi πιθανό να έχει βλάψει το AfD. Και τρίτον, η ηγεσία του κόμματος έπρεπε να δώσει εξηγήσεις σε ερωτήματα σχετικά με τον «πατριωτισμό» ορισμένων πολιτικών της ηγεσίας του.

Σφίγγει ο κλοιός

Ο Γιαν Γκούο, μακροχρόνιος συνεργάτης του επικεφαλής υποψηφίου του AfD για τις ευρωεκλογές Μαξιμίλιαν Κρα, βρίσκεται υπό κράτηση ως ύποπτος για κατασκοπεία για λογαριασμό της Κίνας. Ο ίδιος ο Κρα έχει έρθει στο επίκεντρο της προσοχής, όπως και ο βουλευτής Πετρ Μπίστρομ, λόγω πιθανών διασυνδέσεων με φιλορωσικά δίκτυα. Ο Μπίστρομ είναι δεύτερος στη λίστα υποψηφίων του AfD για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Μετά από δημοσιεύματα σχετικά με πιθανές πληρωμές, και οι δύο πολιτικοί βρίσκονται ενώπιον ερευνών. Στην περίπτωση του Κρα, εξετάζεται επίσης εάν θα πρέπει να γίνει έρευνα για πιθανές πληρωμές από την Κίνα.

Τι μπορεί να κάνει τώρα η Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος; Μπορεί να συνεχίσει να παρακολουθεί το AfD ως ύποπτο για ακροδεξιά δράση. Η υπηρεσία πληροφοριών το κάνει αυτό από τον Μάρτιο του 2021, αλλά στη φύση της υποψίας που κάποτε πρέπει να επιβεβαιωθεί ή να διαλυθεί. Προς το παρόν, δεν φαίνεται ότι η παρακολούθηση θα τερματιστεί. Άλλωστε, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Τόμας Χάλντενβανγκ έχει επανειλημμένα τονίσει ότι συνεχίζει να βλέπει το κόμμα σε πορεία προς την ακροδεξιά. Υπό κανονικές συνθήκες, οι αρχές χρειάζονται περίπου δύο χρόνια για να διερευνήσουν μια υποψία. Μερικές φορές, ωστόσο, όταν έχουν αλλάξει πολλά σε ένα κόμμα ή μία οργάνωση, οι συνταγματικοί προστάτες περιμένουν ακόμη περισσότερο και στη συνέχεια επικαιροποιούν την αξιολόγησή τους ξανά και ξανά.

Το γεγονός ότι αυτή τη φορά χρειάζεται πολύ περισσότερος χρόνος οφείλεται επίσης στη δίκη στο Μίνστερ. Κατά κανόνα, αναμένεται η έκβαση μιας τέτοιας διαδικασίας. Εξάλλου, το σκεπτικό περιέχει συνήθως σημαντικές ενδείξεις για το πόσο βάσιμα είναι ορισμένα επιχειρήματα από την οπτική γωνία της δικαστικής εξουσίας. Και τι λέει επ' αυτού η δικαστική εξουσία; Στην απόφασή τους οι δικαστές του Μίνστερ ανάφεραν ότι, για παράδειγμα, τα στοιχεία της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος σχετικά με την περιφρόνηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας αλλοδαπών και μουσουλμάνων από το AfD ήταν επαρκή. Οι δικαστές βλέπουν επίσης ενδείξεις αντιδημοκρατικών προσπαθειών, αλλά «όχι με τη συχνότητα και την πυκνότητα που υποθέτει η Υπηρεσία». Και τονίζουν ότι δεν υπάρχει αυτοματισμός όταν γράφουν στο αιτιολογικό ότι «αυτό που αρκεί για την υποψία αντισυνταγματικών προσπαθειών δεν οδηγεί απαραίτητα στην παραδοχή αποδεδειγμένης εξτρεμιστικής προσπάθειας».

Η τακτική του AfD

Σε ό,τι αφορά τη νεολαία του κόμματος Junge Alternative και περιφερειακές οργανώσεις, τυπικά οι τρέχουσες διαδικασίες δεν εμποδίζουν την έκδοση απόφασης από την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος, η οποία μπορεί στη συνέχεια να προσβληθεί δικαστικά. Τον Απρίλιο του 2023, η Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος την κατέταξε ως επιβεβαιωμένη ακροδεξιά οργάνωση, κατά της οποίας εκκρεμεί τώρα αγωγή στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο του Μίνστερ. Στη Θουριγγία, τη Σαξονία και τη Σαξονία-Άνχαλτ η ίδια κατηγοριοποίηση έχει ήδη γίνει για την αντίστοιχη τοπική οργάνωση του κόμματος. Εάν τώρα η Υπηρεσία πρέπει να εξετάσει αυτό το βήμα και για το AfD, ως κόμμα, στο σύνολό του, το βασικό ερώτημα που τίθεται θα είναι μάλλον ποιος ασκεί πόση επιρροή στο κόμμα. Εξάλλου, υπάρχουν ακόμη «υπολείμματα» δεξιών συντηρητικών ή φιλελεύθερων οικονομικών δυνάμεων στο AfD από τα πρώτα χρόνια, όταν οι «Εναλλακτική για τη Γερμανία» θεωρούνταν ακόμη το «κόμμα των καθηγητών». Το ερώτημα είναι εάν οι τελευταίοι μπορούν ακόμη να επικρατήσουν απέναντι στη βούληση των ριζοσπαστών. Για να κατηγοριοποιηθεί το ομοσπονδιακό κόμμα ως επιβεβαιωμένη ακροδεξιά οργάνωση δεν είναι απαραίτητο να γίνει το ίδιο και στις τοπικές οργανώσεις.

Τι κάνει τώρα το AfD; Ακολουθεί διπλό δρόμο. Επικρίνει από τη μία το δικαστήριο ότι δεν αφιέρωσε αρκετό χρόνο εξέτασης των αιτήσεών της, ενώ ταυτόχρονα επισημαίνει τα σημεία του σκεπτικού της απόφασης στα οποία οι δικαστές δεν ακολούθησαν εκατό τοις εκατό τα επιχειρήματα της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος. Παράλληλα, ανακοινώνει ότι προτίθεται να ασκήσει έφεση στο Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο της Λειψίας. Εκεί δεν προβλέπεται εξέταση της ουσίας των ισχυρισμών. Για το AfD, που είχε ήδη δηλώσει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας στο Μίνστερ ότι θα υπάρχουν σίγουρα λόγοι για έφεση, είναι ωστόσο σημαντικό να μπορεί να πει ότι η τελευταία λέξη επί του θέματος δεν έχει ακόμη ειπωθεί.

Ποιος δίνει τον τόνο στο κόμμα

Ιδιαίτερα οι αριστεροί πολιτικοί, καθώς και ορισμένοι τοπικοί πολιτικοί άλλων κομμάτων, είναι πεπεισμένοι ότι το AfD πρέπει να απαγορευτεί. Ωστόσο, τα νομικά εμπόδια για μια τέτοια απαγόρευση είναι υψηλά, οπότε είναι απίθανο να συμβεί προς το παρόν. Ο πολιτικός των Πρασίνων Τιλ Στέφεν πρότεινε σε συνέντευξή του τον Απρίλιο ότι, «μετά την απόφαση του Μίνστερ, θα πρέπει να διεξαχθεί συζήτηση στη Βουλή για πρόταση απαγόρευσης του AfD και να γίνουν κι άλλες προετοιμασίες».

#Γερμανία #ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ #αποφαση #ακροδεξιά #AfD
Keywords
Αναζητήσεις
germania-apofasi-katapeltis-kata-tou-akrodexiou-afd.htm
Τυχαία Θέματα