Γερμανία: €6,5 δισ. από το πρώτο πράσινο ομόλογο-Προγραμματίζεται δεύτερο

17:33 2/9/2020 - Πηγή: Reporter

Ισχυρή ζήτηση σημείωσε το πράσινο ομόλογο που εξέδωσε για πρώτη φορά η Γερμανία την Τετάρτη, με τις προσπάθειες γύρω από την κλιματική αλλαγή να βρίσκονται στο επίκεντρο των τάσεων της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ειδικότερα, η Γερμανία αναμένεται να αντλήσει 6,5 δισ. ευρώ από το ομόλογο, για το οποίο οι επενδυτές «έκαναν ουρά» προσφέροντας 33 δισ. ευρώ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Στα νέα 10ετή ομόλογα δόθηκαν γενικές

κατευθύνσεις (guidance) στην αρχική τιμολόγηση παράλληλες με εκείνες των συμβατικών ομολόγων, σύμφωνα με πρόσωπο που έχει γνώση του θέματος, το οποίο ζήτησε να μην ταυτοποιηθεί επειδή δεν είναι εξουσιοδοτημένο να μιλήσει γι' αυτό.

«Δεδομένης της κατάστασής της ως της μεγαλύτερης οικονομίας της ΕΕ και της πρόθεσής της να αναπτύξει μία καμπύλη πράσινων αποδόσεων με την πάροδο του χρόνου, η Γερμανία βάζει τον εαυτό της σε ηγετική θέση στην Ευρώπη όσον αφορά τη βιώσιμη χρηματοδότηση», σημειώνει ο Matthew Kuchtyak, αναλυτής της Moody’s.

Η Γερμανία ελπίζει να εκδώσει μια σειρά ομολόγων με διαφορετικές ημερομηνίες ωρίμανσης για να δημιουργήσει μια καμπύλη πράσινων αποδόσεων που θα μπορούσαν στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν άλλες χώρες που θέλουν να πουλήσουν δικά τους πράσινα ομόλογα, ως σημείο αναφοράς.

Στο πλαίσιο του σχεδίου, οι επενδυτές που αγοράζουν τα πράσινα ομόλογα της Γερμανίας θα μπορούν στη συνέχεια να τα ανταλλάξουν με ένα από τα συμβατικά γερμανικά ομόλογα με την ίδια ημερομηνία λήξης.

Η Γερμανία έχει δηλώσει ότι ελπίζει να συγκεντρώσει έως και 11 δισ. ευρώ από πράσινα ομόλογα φέτος, με την έκδοση δεύτερου ομολόγου να έχει ήδη προγραμματιστεί.

Σημειώνεται πως η Γαλλία έχει εκδώσει πράσινα ομόλογα αξίας περίπου 27 δισ. ευρώ τα τελευταία τρία χρόνια.

ΓερμανίαΑγορέςΠράσινο ομόλογοκλιματική αλλαγήΕυρώπηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΓαλλία
Keywords
Τυχαία Θέματα