Γεραπετρίτης: Η Ρωσική επιθετικότητα έχει ενδυναμώσει τους δεσμούς στο ΝΑΤΟ

Στο Λονδίνο βρίσκεται ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης όπου θα είναι κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση του ελληνικού παρατηρητηρίου του London School of Economics με θέμα «Ελληνική εξωτερική πολιτική: μελλοντικές προκλήσεις και ευκαιρίες», ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση του υπουργού με τον διευθυντή του παρατηρητηρίου, Kevin Featherstone.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο CNBC Europe,

ο κ. Γεραπετρίτης μίλησε για τους εν εξελίξει πολέμους, τονίζοντας τη σημασία μίας ανθρωπιστικής παύσης στη Μέση Ανατολή.

Αναφορικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή ο κ. Γεραπετρίτης είπε πως «η ανθρωπιστική παύση πρέπει να δημιουργήσει μια θετική δυναμική». Πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να παραταθεί, όπως χαρακτηριστικά τόνισε. Παράλληλα σημείωσε ότι «πέραν της ανταλλαγής ομήρων και αιχμαλώτων, υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν: Να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια που εισέρχεται στη Γάζα. Να αυξηθούν τα σημεία εισόδου. Να επανεκκινήσει η λειτουργία των βασικών υποδομών. Και προφανώς, πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τους τραυματίες».

Στη συνέντευξη έγινε εκτενής αναφορά και για το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών ΝΑΤΟ-Ουκρανίας, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλες την Τετάρτη (29/11). Αξίζει να σημειωθεί πως το Συμβούλιο θα συνεδριάσει για πρώτη φορά σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών.

Ο κ. Γεραπετρίτης επεσήμανε πως η κατάσταση στην Ουκρανία «δεν πηγαίνει καλά. Έχει περάσει ενάμισης χρόνος συγκρούσεων μετά τη ρωσική επίθεση… και αυτό που νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο σθεναροί όσον αφορά τη βοήθεια προς την Ουκρανία». Σημείωσε, επίσης, πως είναι απόλυτα σύμφωνος με την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, το ίδιο και για τη Σουηδία. «Είναι σημαντικό να «αγκαλιάσουμε» αυτές τις χώρες», δήλωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως «οι δεσμοί ανάμεσα στα δυτικά κράτη έχουν ενδυναμωθεί από τις εχθροπραξίες».

Σήμερα το απόγευμα, ο υπουργός αναμένεται να συνοδεύσει τον πρωθυπουργό στη συνάντησή του με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ηνωμένου Βασιλείου, Sir Keir Starmer. Με δεδομένο ότι το 2024 είναι χρονιά εκλογών για το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Εργατικοί προηγούνται των Συντηρητικών σε όλες τις δημοσκοπήσεις, με πάνω από 20 μονάδες, η συνάντηση αυτή έχει ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον.

Αργά το βράδυ, ο κ. Γεραπετρίτης θα μιλήσει στο London School of Economics και, συμφώνα με την ιστοσελίδα του πανεπιστημίου, αναμένεται, μεταξύ άλλων, να μιλήσει για τα παγκόσμια προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα στον σύγχρονο κόσμο, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, η διεθνής επιθετικότητα, η μετανάστευση, η επισιτιστική κρίση και οι κρίσεις στην παγκόσμια υγεία.

Αύριο το πρωί, ο κ. Γεραπετρίτης θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στη διήμερη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών του ΝΑΤΟ με τη συμμετοχή και του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ.

#Γεραπετρίτης #υπουργός_Εξωτερικών #Λονδίνο #Ουκρανία #Ισραήλ #Χαμάς #Γάζα
Keywords
Αναζητήσεις
gerapetritis-i-rosiki-epithetikotita-echei-endynamosei-tous-desmous-sto-nato.htm
Τυχαία Θέματα
Γεραπετρίτης, Ρωσική, ΝΑΤΟ,gerapetritis, rosiki, nato