Γεωργιάδης: Στο περιστατικό στον Άγιο Νικόλαο δεν ευθύνεται το ΕΣΥ

«Το νοσοκομείο μπορεί να εφημερεύει κάθε μέρα, αλλά η χειρουργική του κλινική δεν εφημέρευε» είπε ο υπουργός υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, σχετικά με το περιστατικό που έγινε στον Άγιο Νικόλαο με θύμα έναν 33χρονο απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Ανεξάρτητου βουλευτή Μιχάλη Χουρδάκη.

Και στην συνέχεια πρόσθεσε:

«Κατηγορήσατε το νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου και το ΕΣΥ για τον τραγικό χαμό του ανθρώπου από τη ναυτική φωτοβολίδα. Σας παραπέμπω στη συνέντευξη του Προέδρου των συνδικαλιστών του νοσοκομείου, κυρίου Μανουσάκη, ο οποίος δηλώνει οn camera ότι δεν εφημέρευε η χειρουργική κλινική του νοσοκομείου.

Το νοσοκομείο μπορεί να εφημερεύει κάθε μέρα, αλλά η χειρουργική του κλινική δεν εφημέρευε. Ο Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής είχε δηλώσει τη διαθεσιμότητά του, όπως πολλές φορές συμβαίνει σε επαρχιακά νοσοκομεία, και ήταν εκεί όταν έφτασε το ασθενοφόρο με τον ατυχή αυτό νέο.

Όταν τον πήρα τηλέφωνο προσωπικά ο ίδιος για να μάθω τι πραγματικά έχει συμβεί, δήλωσε ότι ακόμα και όλο το νοσοκομείο να ήταν πάνω από τον άνθρωπο την ώρα που τον χτύπησε η φωτοβολίδα, δεν θα μπορούσαν να τον σώσουν. Είναι δυνατόν, κύριοι του ΚΚΕ, ένα τόσο τραγικό περιστατικό να το εκμεταλλεύεστε για να βρίζετε το ΕΣΥ και τους γιατρούς;

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει πολλά προβλήματα. Αναμφίβολα έχει. Αλλά δεν είναι όλα «μαύρα και άραχνα». Σώζει κάθε μέρα και χιλιάδες ζωές. Και δεν μπορούμε μόνο για ψήφους και πολιτικές εντυπώσεις να το βρίζουμε. Να το ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν. Για το τραγικό αυτό περιστατικό δεν είχε καμία ευθύνη το Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός ανέφερε ότι το 2020 για εμβόλια κατά covid 19 δεν ξοδεύτηκε κανένα ευρώ καθώς δεν υπήρχαν εμβόλια προς διάθεση μέχρι το τέλος του χρόνου. Το 2021 ξοδεύτηκαν 233.636.623 ευρώ. Το 2022 η δαπάνη ήταν 319.774.477 ευρώ. Το 2023, η δαπάνη ήταν 105.734.269 ευρώ. Το 2024 το κόστος είναι 25.927.200 ευρώ. Συνολικά για τα έτη 2021 - 2024, η δαπάνη αυτή είναι 685.072.571 ευρώ.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας, έχουμε προγραμματίσει να παραλάβουμε 1.445.707 δόσεις εμβολίων συνολικά το 2024. Για το επόμενο έτος, 2025 , θα παραλάβουμε 1.631.503 δόσεις. Την ίδια ποσότητα και το 2026. Το αντίτιμο της κάθε δόσης είναι 9,75 ευρώ», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Σχετικά με τα απογευματινά χειρουργεία, είπε: «Ακούω για τα απογευματινά χειρουργεία ότι δεν υπάρχει προσωπικό, οι γιατροί είναι αντίθετοι, ο κόσμος του ΕΣΥ είναι αντίθετος, οι ασθενείς είναι αντίθετοι, η κοινή γνώμη είναι αντίθετη. Η μεταρρύθμιση λειτουργεί 10 μέρες. Έχουν ήδη ξεκινήσει απογευματινά χειρουργεία σε περίπου 70 νοσοκομεία.

Μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα θα είναι σε 100 από τα 125, ίσως και λίγο παραπάνω. Ορισμένα νοσοκομεία έχουν βάλει τα απογευματινά χειρουργεία με δύο χειρουργικά κρεβάτια και κάποια με τρία χειρουργικά κρεβάτια κάθε απόγευμα. Στο ΚΑΤ παραδείγματος χάρη, από τις 17 χειρουργικές κλινικές ήδη ξεκίνησαν να διενεργούν απογευματινά χειρουργεία και οι 17. Όταν και οι 17 κλινικές συμμετέχουν στη μεταρρύθμιση των απογευματινών χειρουργείων, πόσο αντίθετο πιστεύετε μπορεί να είναι το προσωπικό του νοσοκομείου στη μεταρρύθμιση, αυτή;

Εμείς δεν επιβάλουμε σε κανέναν με το ζόρι να πάει να κάνει απογευματινά χειρουργεία. Εμείς δίνουμε την ελευθερία της επιλογής. Εμείς λέμε «σας αφήνουμε ελεύθερους να αποφασίσετε αν θέλετε να κάνετε ή δεν θέλετε να κάνετε». Το ίδιο λέμε στους χειρουργούς, το ίδιο στους αναισθησιολόγους, το ίδιο στους νοσηλευτές, το ίδιο και στους ασθενείς. Δεν παίρνουμε κανέναν ασθενή με το ζόρι να τον πάμε στα απογευματινά χειρουργεία.

Το 2019 το σύνολο του υπηρετούντος προσωπικού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ήταν 100.000 εργαζόμενοι. Σήμερα είναι 107.000 εργαζόμενοι, 7% περισσότεροι. Με τις προσλήψεις που κάνουμε φέτος που είναι περίπου άλλες 7.000, θα είμαστε 15.000 περισσότεροι. Δηλαδή, το προσωπικό που συνεχώς λέμε για τις φοβερές και τρομερές ελλείψεις που έχει, είναι κατά 15% περισσότερο από την ημέρα που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας. Με μέσο μισθό 20% περισσότερο από την ημέρα που αναλάβαμε την διακυβέρνηση της χώρας. Αυτή είναι η φοβερή Κυβέρνηση Μητσοτάκη που δεν ενδιαφέρεται δήθεν για τη δημόσια υγεία».

Στο τέλος της απάντησής του, ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε: «Αντί να τσακωνόμαστε για τα αυτονόητα, βάλτε λίγο πλάτη να γίνει η μεταρρύθμιση μια ώρα αρχύτερα και να σώσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο όλοι το αγαπάμε, όλοι το σεβόμαστε και όλοι το χρειαζόμαστε. Και εύχομαι να είναι αχρείαστο για όλους μας αλλά το πιθανότερο είναι επειδή είμαστε θνητοί, κάποτε να το χρειαστούμε.

Και όταν θα το χρειαστούμε πρέπει να είναι εκεί και να λειτουργεί με καλούς γιατρούς και με καλούς νοσηλευτές και αυτό κάνει αυτή η Κυβέρνηση όσο μπορεί περισσότερο», σημείωσε ο υπουργός και κατέληξε.

#Γεωργιάδης #ΥΠΟΥΡΓΟΣ_ΥΓΕΙΑΣ #ΕΣΥ #Άγιος_Νικόλαος_Κρήτης #απογευματινά_χειρουργεία
Keywords
Τυχαία Θέματα